Австралия също обяви дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

Други държави също обмислят подобни ходове в знак на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай

11:18 | 8 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралия ще се присъедини към Съединените щати в дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, каза в сряда премиерът Скот Морисън. Други държави също обмислят подобен ход в знак на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай, пише Reuters.

Съединените щати заявиха, че техните правителствени служители ще бойкотират Зимните олимпийски игри през февруари заради "зверствата в Китай" с човешките права. Това се случва само няколко седмици след разговорите между Джо Байдън и Си Дзинпин, чиято цел беше облекчаване на напрегнатите отношения между двете най-големи икономики в света.

Китай заяви, че САЩ ще "платят цената" за своето решение и обеща да предприеме реципрочни мерки.

Морисън каза, че Австралия е взела това решение, след като страната не е успяла да поднови дипломатически диалог с Китай относно предполагаемите нарушения на правата на човека в далечния западен регион Синдзян. През последната една година отношенията между Пекин и Канбера се влошиха, като Китай блокира вноса от Австралия на стоки като вино, омари, захар, памук и други.

Морисън заяви, че Пекин не е отговорил на няколко въпроса, повдигнати от Канбера, свързани с обвиненията в злоупотреба с правата на човека.

„Така че не е изненадващо, че австралийските държавни служители няма да отидат в Китай за тези игри“, каза Морисън пред репортери в Сидни.

Австралийският олимпийски комитет заяви, че бойкотът няма да окаже влияние върху подготовката на спортистите за игрите, като добави, че „дипломатическите въпроси“ са грижа на правителствата.

Други съюзници на САЩ също обмислят да подкрепят бойкота. Великобритания обмисля да изпрати по-малък брой правителствени служители на Олимпиадата в Пекин, което няма да е пълен дипломатически бойкот, съобщи в сряда вестник "Телеграф". "Остава възможна пълната забрана на министерско и дипломатическо представителство на Зимните игри", се казва още.

Япония обмисля да не изпраща членове на кабинета на събитието, след като Съединените щати обявиха дипломатическия си бойкот, съобщи в сряда всекидневникът Sankei Shimbun, позовавайки се на неидентифицирани източници в правителството.

Администрацията на Джо Байдън определи действията на Китай като геноцид срещу малцинствените мюсюлмани в китайския регион Синдзян. Пекин отрича всички злоупотреби с правата на човека. "Китай се противопоставя на дипломатическия бойкот на САЩ", каза говорител на външното министерство във вторник.

„САЩ ще платят цената за своите погрешни действия“, каза говорителят Джао Лиджиан по време на брифинг пред медиите.

Попитан дали Китай обмисля дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Съединените щати, Джао каза, че бойкотът на САЩ е „увредил основата и атмосферата“ на спортния обмен и сътрудничеството в Олимпийските игри.

Зимните игри ще започнат шест месеца след края на летните игри в японската столица Токио след едногодишно отлагане поради пандемията от COVID-19. Съединените щати ще бъдат домакини на летните олимпийски игри през 2028 г. в Лос Анджелис и се готвят да кандидатстват за Зимните олимпийски игри през 2030 г. в Солт Лейк Сити.