Китай се готви да създаде нов държавен гигант за редки земни елементи

Ходът ще засили господството на Китай в глобалната верига за доставки на стратегическите метали

09:34 | 6 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай е одобрил създаването на една от най-големите компании за редкоземни елементи в света, за да запази господството си в глобалната верига за доставки на стратегически метали, докато напрежението със САЩ се задълбочава, пише The Wall Street Journal.

Новата фирма ще се казва China Rare Earth Group и ще бъде базирана в богатата на ресурси провинция Дзянси в Южен Китай още този месец, казаха източници на WSJ. Новото предприятие ще бъде създадено чрез сливане на редкоземни активи от някои държавни фирми, включително China Minmetals Corp., Aluminium Corp. of China Ltd. и Ganzhou Rare Earth Group Co.

Комбинираната група има за цел допълнително да засили ценообразуването на Пекин и да избегне междуособиците между китайските фирми и да използва това влияние, за да подкопае усилията на Запада да доминира над критичните технологии, каза един от източниците.

Оценките за господството на Китай в индустрията за редкоземни елементи варират. Някои анализатори казват, че Китай добива повече от 70% от редките земни елементи в света и е отговорен за 90% от сложния процес на превръщането им в магнити, казват анализатори. Доклад на Белия дом изчислява, че Китай контролира 55% от световния добив на редкоземни елементи и 85% от процеса на рафиниране.

Китайската държавна комисия за надзор и администрация на активите, която наблюдава най-големите държавни фирми, не отговори на искане за коментар. China Minmetals, Aluminium Corp. of China и Ganzhou Rare Earth Group не отговориха на искания за коментар.

Не е ясно дали новата компания ще има национален обхват или как планът ще повлияе на значителните операции на Китай във Вътрешна Монголия.

През септември регистрираното дъщерно дружество на China Minmetals заяви в подаване до Шенженската фондова борса, че неговата компания-майка планира стратегическа реорганизация с Aluminium Corp. на Китай и правителството на град Ганджоу, в провинция Дзянси, важен производствен център. Документът не предоставя подробности и казва, че преструктурирането ще подлежи на одобрение от правителството. 

Редкоземните елементи са група от 17 елемента, ценени заради своите магнитни и проводими свойства. Те се използват за производството на редица важни технологии като компоненти в електрически автомобили, сензорни екрани на смартфони и системи за противоракетна отбрана. Доминирането на Китай дава на Пекин огромно влияние над производителите на различни бързоразвиващи се технологии.

Усилията за консолидиране на позицията на страната в редките земни елементи идват в момент на повишена чувствителност на Запад, че Китай може да използва господството си в индустрията като геополитическо оръжие.

Вашингтон изрази опасения, че Пекин може да използва контрола си върху редкоземни елементи за стратегически цели. През февруари Министерството на отбраната на САЩ подписа споразумение за инвестиции в технологии с австралийската Lynas Rare Earths Ltd., която Пентагонът нарече „най-голямата компания за добив и преработка на редкоземни елементи извън Китай“. Съгласно условията на сделката Lynas ще създаде съоръжение за преработка на леки редкоземни елементи в Тексас.

Приблизително по същото време президентът Байдън издаде изпълнителна заповед, посочваща редкоземните минерали като една от четирите ключови области, които се нуждаят от по-стабилни политически опции за намаляване на рисковете във веригата на доставки.

В преглед на Белия дом, публикуван през юни, се казва, че САЩ трябва да очакват Китай да ограничи износа на редкоземни елементи. Той препоръчва множество стъпки за разширяване на местното производство и капацитет за преработка, за да „повиши устойчивостта на стратегическите и критични вериги за доставка на материали“.

Високопоставен служител на Пекин, който наблюдава подкрепяните от правителството компании, каза на пресконференция през октомври, че комунистическата партия ще насърчи преструктурирането на редкоземни активи, позовавайки се на необходимостта от оптимизиране на разпределението на ресурсите и изграждане на „предприятие от световна класа с глобална конкурентоспособност”.

Повече от десетилетие Пекин предприема стъпки за консолидиране на добива, производството, търговията и износа на редкоземни материали под по-малък брой държавни предприятия. Китай също така е определил квоти за производство и износ и през 2014 г. консолидира компаниите за редкоземни елементи в страната в шест субекта – усилия, насочени към повишаване на цените и повишаване на стратегическата мощ на Китай в индустрия, за която официалните власти някога се оплакваха, че е пълна с малки, разпръснати и безпорядъчни предприятия.

Консолидацията от 2014 г. последва решението на Световната търговска организация в полза на САЩ, което твърди, че Китай е нарушил правилата на глобалната търговска политика, като е наложил ограничения за износ на различни форми на редкоземни елементи, както и на волфрам и молибден, които според Вашингтон са повишили цените на металите.

Пекин също цитира целите за опазване на околната среда в действията за реорганизация, тъй като добивът може да унищожи ландшафта и да повиши радиоактивността в регионите.

Усилията за реорганизация често съвпадат с повишение на цените на редкоземните елементи, въз основа на идеята, че по-малко компании ще ограничат вътрешната конкуренция.

Цените на редкоземните обекти все още не са се върнали до нивата, които достигнаха в средата на 2011 г., на фона на тежки спекулации в Китай и на други места, предизвикани от внезапното осъзнаване на критичното значение, което играе сравнително малката и неясна индустрия. Оттогава добивът на редкоземни елементи се разшири другаде, компаниите въведоха технология за минимизиране на използването на метали и правителствата вложиха пари и реторика зад усилията да се конкурират с китайската индустрия.

Посещението на китайския лидер Си Дзинпин през 2019 г. в големи операции за редкоземни елементи в провинция Дзянси се счита за основополагащ момент за индустрията и се разглежда от западните правителства като доказателство, че Си разглежда металите като стратегически материали и може да ограничи износа им. Посещението съвпадна с натиска върху Китай от администрацията на Тръмп относно търговските практики на Пекин в по-широк план.

Китай няма намерение да използва редкоземни елементи като контрамярка срещу която и да е страна, написа държавният Global Times по-рано тази година, въпреки че добавя, че това остава опция, когато „чужди компании нараняват интересите на Китай“.