Компаниите в ЕС се въздържат от изискване за задължителни ваксини, в САЩ ги приемат

Правилата за защита на личните данни - спънка пред корпоративните изисквания

11:35 | 1 декември 2021
Обновен: 13:42 | 1 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Американските компании, от United Airlines Holdings Inc. до Citigroup Inc. изискват от служителите си да се ваксинират. В противен случай те трябва да напуснат работата си. Ситуацията в Европа изглежда съвсем различна, дори след като случаите на Covid-19 отново се увеличават, а правителствата предприемат все по-строги мерки, пише Bloomberg.

Правилата за защита на личните данни са спънка пред корпоративни изисквания от типа "нямаш ваксина - нямаш работа". Ето защо много европейски предприятия използват по-фини мерки, за да убедят работниците да се имунизират срещу коронавируса. 

Covid -

Stellantis NV, производител на автомобилите Fiat, Peugeot и Chrysler, настоява работниците му в САЩ да се ваксинират, заяви говорител на компанията. В Европа фирмата използва по-лек подход, като кара служителите си да подписват декларации, че нямат симптоми или че не са били в контакт със заразено лице в продължение на две седмици. 

"Това е много по-нежно насърчаване", каза за европейския подход Дебора Марголис, старши сътрудник в адвокатската кантора Littler в Лондон. "Вместо твърдия подход в САЩ". 

Почти две пети от 530-те европейски компании, участвали в проучването на Littler, заявяват, че опитват да стимулират служителите си да се подложат на ваксиниране, например чрез платени почивни дни и награди. Някои от тях избират анонимни проучвания сред служителите, за да установят колко хора са ваксинирани. Други раздават домашни тестове Covid и разчитат служителите да съобщават за положителни резултати. 

Тактиките показват, че компаниите в Европа все още се борят с това как безопасно да върнат служителите в офиса месеци, след като ваксините са станали широко достъпни. 

В САЩ някои компании, които налагат задължителни ваксинации, са взели пример от президента Джо Байдън. През септември той нареди всички лица, които са с държавен договор, както и всички, работещи в един и същ офис с тях, да се ваксинират напълно.

Covid -

Банковият гигант Citigroup заяви през октомври, че ще изисква от служителите в САЩ да представят доказателство за ваксинация като условие за наемане на работа, позовавайки се на директивата на Байдън. Тази позиция не е осъществима на други пазари, на които кредиторът работи, включително в Лондон, където служителите подлежат на триседмично тестване, ако започват работа в офисите на компанията. Задължителна ваксинация обаче няма.

Правилата за защита на данните и против дискриминация при наемане на работа в Европа означават, че работодателите трябва да изяснят дали имат правно основание да събират данни за ваксинацията на работниците, за да защитят персонала, клиентите и доставчиците. Докато подобна крачка е лесно в домовете за възрастни хора, то в области извън здравеопазването ситуацията е по-трудна. 

"Трябва да бъдат доста внимателни, когато питат за ваксинационния статус", казва Рейчъл Суф, старши политически съветник по трудовите отношения в Chartered Institute for Personnel and Development. Компаниите трябва да го правят само ако могат да докажат, че това е важен въпрос, свързан със здравето и безопасността, каза тя. 

Някои европейски предприятия са заели по-строга позиция. Air France-KLM, следвайки указанията на френското правителство, изисква валидни паспорти Covid за целия персонал, работещ в публичния сектор, което означава, че служителите трябва да са напълно ваксинирани или да имат актуален PCR тест. 

Фирмата за частни капиталови инвестиции Blackstone и издателската група Bloomsbury обявиха през октомври, че ще позволят само на ваксинирани служители да се върнат в техните лондонски офиси. Blackstone отива по-далеч, изисквайки редовни тестове дори за тези, които са имунизирани. Wm Morrison Supermarkets Plc намали болничните за неваксинираните служители, които трябва да се самоизолират, като този ход е насочен към намаляване на "грандиозните разходи за управление на Covid", заяви главният изпълнителен директор Дейвид Потс, пише Guardian.

Сега, с нарастващата спирала на инфекциите и появата на новия, потенциално по-бързо разпространяващ се вариант омикрон, компаниите могат да получат известна помощ от правителствата. Държави като Австрия, Германия и Гърция обмислят мащабни мерки за засилване на натиска върху неваксинираните.