Приходите на „Газпром“ отчитат 70% ръст след енергийната криза в Европа

„Газпром“ отчита рекордна печалба за третото тримесечие

10:17 | 29 ноември 2021
Обновен: 12:50 | 29 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нетният доход на „Газпром“ за третото тримесечие нарасна до най-висока стойност за всички времена, след като цените на газа достигнаха нови рекорди на фона на задълбочаващата се енергийна криза в Европа.

Нетната печалба нарасна до 581,8 милиарда рубли (7,8 милиарда долара) в сравнение с нетната загуба преди година и надмина средните оценки, съобщи руският производител на газ в понеделник.

Приходите са нараснали със 70% спрямо година по-рано до 2,37 трилиона рубли, което също е рекордно високо.

 

Акциите на „Газпром“ поскъпнаха с цели 3,6% по време на търговската сесия в Москва и бяха с 2,7% по-скъпи до 336,04 рубли към 10:19 часа.

Най-големият производител на газ в света се възползва от историческия скок на цените, тъй като кризата на доставките в Европа, нейният най-голям експортен пазар, продължи да се влошава. Доставките на руски газ за континента са ограничени, тъй като приоритетът е възстановяването на вътрешните запаси. Това доведе до по-силна конкуренция с Азия за втечнен газ, докато газовите хранилища в Европа започнаха зимата при многогодишни минимуми.

Засилени прогнози

Въпреки че цените на газа в Европа са се увеличили повече от два пъти през третото тримесечие на тази година, приходите на „Газпром“ не са се увеличили толкова, колкото през предходния тримесечен период, благодарение на дългосрочните му договори за доставка.

Все пак компанията е „на път към още по-силно четвърто тримесечие на 2021 г. и първо тримесечие на 2022 г. след рязко нарастващи цени на газа“, казаха анализатори от BCS Global Markets преди отчета за печалбите.

Акциите на „Газпром“ паднаха през последния месец на фона на несигурност около сроковете за одобрение на проекта за газопровода „Северен поток 2“. Газовата връзка, която трябва да доставя 55 милиарда кубически метра годишно директно до Европа през Балтийско море, ще намали транзитните рискове за компанията и ще позволи на Русия да увеличи обемите, доставяни за Европейския съюз, ако е необходимо.

Щедра награда

Рекордните печалби на „Газпром“ сигнализират, че производителят се насочва към най-високите изплащания на дивиденти в своята история. Руският газов гигант очаква дивидентът за 2021 г. да достигне най-малко 50 рубли на акция, каза анализаторът на Sova Capital Мич Дженингс, цитирайки бележки на ръководството на „Газпром“ към инвеститорите на неотдавнашна среща. Ако планът се осъществи, тазгодишното изплащане ще бъде поне тройно от текущия рекорд за дивидент от 16,61 рубли на акция, установен през 2018 г.