Австрия въведе локдаун за неваксинираните срещу COVID-19

Холандия се справя с нарастването на инфекциите, като налага частично блокиране, което важи за всички

16:27 | 14 ноември 2021
Обновен: 17:52 | 14 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австрия поставя милиони хора, които не са напълно ваксинирани срещу коронавируса, в блокада от понеделник, за да се справи със скока на инфекциите до рекордни нива, каза в неделя канцлерът Александър Шаленберг.

Европа отново се превърна в епицентър на пандемията от COVID-19, което накара някои правителства да обмислят повторно налагане на непопулярните блокади.

Приблизително 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, което е един от най-ниските нива в Западна Европа. Много австрийци са скептични по отношение на ваксините - мнение, насърчавано от крайнодясната Партия на свободата, третата по големина в парламента.

Докато Холандия се справя с нарастването на инфекциите, като налага частично блокиране, което важи за всички, правителството на Австрия, водено от консерваторите, казва, че иска да избегне налагането на допълнителни ограничения върху тези, които са напълно ваксинирани.

"Трябва да повишим процента на ваксинация. Той е срамно нисък", каза Шаленберг на пресконференция, обявявайки новата мярка след видео разговор с губернаторите на деветте австрийски провинции.

Хората на възраст до 12 години ще бъдат освободени от локдауна, при което неваксинираните могат да напускат домовете си само за ограничен брой причини, като ходене на работа или пазаруване на стоки от първа необходимост, каза на пресконференцията здравният министър Волфганг Мюкщайн, добавяйки, че първоначално блокадата ще бъде за десет дни.

Много служители, включително в консервативната партия на Шаленберг и полицията, изразиха съмнения, че подобно блокиране може да бъде правилно наложено, тъй като се отнася само за част от населението. Шаленберг и вътрешният министър Карл Нехамер заявиха обаче, че ще има щателни проверки от полицията. 

   Хората, които не са били ваксинирани, ще могат да напускат домовете си само да работят, да учат, да се грижат за медицински нужди, да купуват хранителни стоки или да дишат свеж въздух.
    Неваксинирани хора, хванати да нарушават правилата като влизат в места като магазини или кина, подлежат на глоби, започващи от около 500 евро. Предприятията, хванати да нарушават новите правила, са заплашени от глоби от около 3000 евро. Групи, които заговорничат активно да избягват регулациите, могат да бъдат глобени 30 000 евро.
    Министерството на вътрешните работи на Австрия заяви, че полицейските проверки потенциално ще бъдат правени срещу всички, което означава, че дори ваксинираните не трябва да напускат домовете си, без да носят доказателство за ваксинация.
    Хората, които са ваксинирани, все още ще могат да пазаруват, да вечерят и да посещават културни събития. Търговските групи смятат, че новите правила могат да струват до 350 милиона евро продажби на седмица.
    Новите правила ще са в сила най-малко до 24 ноември.

Хората без доказателство за ваксинация или възстановяване от Covid вече са изключени от много дейности в Австрия, включително концерти, ресторанти и барове, след скорошно затягане на стандартите. За ваксинираните животът протича сравнително нормално, въпреки че маските са задължителни в закрити пространства като подлези и магазини, а социалното дистанциране се насърчава, когато е възможно.

Австрия беше една от горещите точки на коронавирус в света по време на началото на пандемията, когато завърнали се от австрийски курорти скиори разпространиха вируса в цяла Северна Европа, чак до Исландия. 

Средният 7-дневен брой на случаите на Covid в Австрия се е удвоил този месец до над 10 000, а скорошният процент на заразяване е сред най-високите в света. Рекордните 13 152 случая бяха съобщени в събота.