5 стъпки за осигуряване на достатъчно средства при пенсиониране

Пандемията намали възможностите за спестяване на много хора

07:46 | 29 април 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията влоши финансовия живот на много хора, като се отрази на способността им да спестяват и отделят средства за пенсиониране, пише CNN Business.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да не останете без пари при пенсиониране.

1. Започнете да планирате сега

Никога не е късно да започнете да планирате. Предвид постоянните промени в пенсионната възраст е хубаво да имате планове за бъдещето. Въпреки че е невъзможно да разберете колко дълго ще живеете или какво може да бъде вашето здравословно състояние в бъдеще, има неща, които можете да планирате в момента, които могат да ви подготвят за пенсия.

Разберете на каква възраст планирате да се пенсионирате, колко спестявате, какви са прогнозните ви разходи, колко доходи ще ви трябват и колко вече сте спестили за пенсиониране. 

2. Спестете колкото можете

Колкото по-скоро започнете да спестявате, толкова повече време ще се увеличават парите ви.

В по-младите ви години дори малко спестявания могат да допринесат много. Колкото по-дълго чакате, толкова повече ще трябва да отделите, за да постигнете целите си. Повечето експерти предлагат да се спестява между 10% и 15% от брутната заплата. 

В крайна сметка е важно да спестите каквото можете, дори ако това не е 10% от доходите.

3. Инвестирайте спестените пари

Не забравяйте да инвестирате спестените пари. Точно както при спестяването, колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова повече парите ви могат да растат. 

Една от възможностите е да се заложи на анюитет. Анютетът е вид инвестиция, която обикновено се издава от застрахователна компания и може да осигури постоянен поток от редовни плащания, които не се влияят от финансовите пазари и могат да продължат цял живот.

Традиционните анюитети, известни още като анюитети с фиксирана лихва, осигуряват гарантиран лихвен процент върху парите ви за определен период от време - често до края на живота. 

4. Създайте си добри навици

Ограничаването на разходите също може да помогне за увеличаване на спестяванията. Отделете време, за да създадете бюджет и се придържайте към него.

Добре е да помислите да имате фонд за спешни случаи, като например спешна медицинска помощ или загуба на работа. Повечето експерти предлагат да се спестят разходи за живот от поне три до шест месеца.

5. Премахнете дълга, преди да се пенсионирате

Оставянето на значителни суми дълг след пенсиониране може да „изяде“ трудно спечелените пари.

Опитайте се да намалите или премахнете дълга преди да се пенсионирате. Това може да освободи повече пари в брой за спестяване. След като изплатите заема си, можете да пренасочите тези плащания към вашата пенсионна сметка.