Винаги готови, но няма какво да правим: доброволци на Олимпиада

Доброволците са богата част от традицията на Олимпиадата и служат като преводачи, водачи и шофьори.

15:40 | 25 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Няма фенове, които да гледат олимпийското вдигане на тежести в Токио тази година, така че тази работа на практика отива при отегчените доброволци, които така или иначе имат малко други неща за вършене, след като на зрителите им бе забранено да посещават събитията, разказва "Ройтерс".

Облечени в съвпадащи сини поло ризи, украсени с логото на Олимпийските игри, и торбички, доброволци от всички възрасти стояха около огромния международен Форум в Токио, приказвайки си и правейки снимки. Когато не гледаха вдигането на тежести, седяха на столовете в коридора и си играеха с телефоните.

"Исках да стана доброволец, защото съм родена в годината на първите олимпийски игри в Токио. Но честно казано, нямам много какво да правя тук", каза 57-годишна жена, която трябваше да предлага превод услуги.

Кандидатства за тази позиция преди три години и е преминала през поредица от интервюта и тестове.

"Без фенове може би можем да служим като фалшиви зрители. Във всеки случай това е добра възможност да видим как работят нещата на Олимпийските игри и да се насладим на събитията безплатно."

Жената, както и другите интервюирани, отказа да бъде идентифицирана, тъй като доброволците нямат право да говорят с медиите.

На Форума, разположен в сърцето на града, недалеч от Императорския дворец, мястото изглежда все още е разположено така, сякаш се очакват зрители, с табели, насочващи към места за гледане и медицински услуги за феновете.

"Ролите на доброволците в момента се преоценяват", заявяват от "Токио 2020".

Един служител заяви пред "Ройтерс", че организаторите не са намалили броя на доброволците, защото не искат да предизвикат разочарование.

Неопяти герои

Неопятите герои на олимпийските игри, доброволците са богата част от нейната традиция и служат като преводачи, водачи и шофьори. Те варират от студенти до пенсионери и обикновено идват от цял ​​свят.

Около 110 000 първоначално бяха планирани да помогнат в Токио, въпреки че 10 000 се отказаха през  миналия месец, тъй като влошаващата се пандемия обърна общественото мнение срещу игрите. Повечето чуждестранни доброволци също не бяха допуснати заради пандемията.

Сега има около 80 000 доброволци, казват от Токио 2020, без да се включват тези, наети от общината на Токио.

Един 77-годишен пенсионер казва, че се е възползвал от възможността, тъй като има достатъчно свободно време.

„Кандидатствах за доброволец, за да имам добри спомени, които да пренеса в рая“, каза той.

Доброволците получиха униформите си, включително обувки и чорапи, от официалния спонсор Asics Corp, и им бе заръчано да ги носят навсякъде, каза мъжът. Храната е безплатна и им се плаща по 1000 йени (9 долара) на ден за транспорт, каза той.

Някои доброволци около форума в Токио стояха до входа и изглеждаше, че препречват пътя на други хора да влизат и излизат.

Един мъж, командирован на мястото от работодателя си, за да помогне по време на игрите, каза, че е с прекалено много служители и е трудно да се разбере какво трябва да правят хората.

"Тук просто има твърде много хора, включително доброволци", каза той. "Има дори доброволци, които почистват кафенето, използвано от доброволци."