Aston Martin се завръща във Formula 1

В сряда Aston Martin ще представи първата си кола от Formula 1 от повече от 60 години

13:00 | 2 март 2021
Обновен: 13:03 | 2 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тази седмица се завръща едно от най-известните имена в британската автомобилна индустрия на най-високото ниво в автомобилния спорт. В сряда Aston Martin ще представи първата си кола от Formula 1 от повече от 60 години, съобщава BBC.

Преминаването във F1 е ключов момент от смелия план за съживяване на знаменателното богатство на компанията и превръщането й в спортна и търговска марка за съперника й Ferrari.

Това е идеята на канадския милиардер и изпълнителен директор Лорънс Строл. Неговото намерение, казва той, е да изгради бизнес, който ще има „най-силния профил в сравнения с всяка друга луксозна автомобилна марка“

Осигуряване на спасителен пояс

В началото на 2020 г. моделът Aston Martin Lagonda имаше големи проблеми. Продажбите бяха ниски. Акциите й, листнани фондовия пазар в Лондон през 2018 г., загубиха голяма част от стойността си.

Лорънс Строл обаче даде спасителен пояс.

Милиардерът, който направи по-голямата част от парите си чрез инвестиции в луксозни дизайнерски брандове, по-специално Tommy Hilfiger и Michael Kors, ръководи група инвеститори, които бяха готови да вложат нови средства в Aston Martin. Нуждата от тези средства стана още по-силна, когато излезоха наяве ефектите от пандемията от Covid-19 и автомобилната индустрия почти спря да функционира

Този ход остави Строл на поста изпълнителен директор и отговарящ за компанията. Междувременно той вече беше поел контрола над отбор от Formula 1. Екипът на F1, който прекара два сезона, състезавайки се като Racing Point, сега е преименуван на Aston Martin.

Когато се качи на пистата тази година, това ще бъде първият път, когато Aston Martin се състезава във F1 след до голяма степен неуспешни опити през 1959 и 1960 г. Четирикратния световен шампион Себастиан Фетел зад волана ще бъде използван за насочване на вниманието върху автомобилната компания, която е силно преструктурирана.

Паралелите с Ferrari са очевидни и Строл явно се възхищава на своите италиански съперници.

„Ferrari има страхотен бизнес модел и имаме много прилики. Но Aston Martin има британска, емблематична 108-годишна история. Ако не се лъжа, около 50 години по-дълга от тази на Ferrari“, обяснява той.

„F1, за луксозна автомобилна компания, е най-добрата платформа в света“, допълва Стол.

„Най-добре пазената тайна в света

Той твърди, че F1 предлага както маркетингова платформа, така и среда, в която технологията може да бъде разработена и усъвършенствана за следващото поколение спортни автомобили.

Но автомобилната индустрия се променя и докато политиците по света все повече принуждават производителите да гледат към електрическите автомобили, F1 изглежда няма намерение да се отказва от изкопаемите горива.

„F1 вече използва агрегати с най-ниски емисии в света, което за съжаление е най-добре пазената тайна в света“, казва Строл.

Общността на F1, настоява той, е наясно с посоката, в която върви светът и има амбициозни планове за нови технологии за допълнително намаляване на емисиите, използвайки нови двигатели и специални горива.

По думите му електрификацията не би трябвало да представлява проблем за бизнеса със спортни автомобили.

„Най-важното за всяка компания е нейният бранд. Имаме най-великия емблематичен бранд в лицето на Aston Martin“, категоричен е той.

Електрическата и хибридната технология, обяснява той, може просто да бъде внесена от германската фирма Mercedes Benz. Двете компании имат техническо партньорство, докато компанията майка на Mercedes Daimler има също 20% дял в Aston Martin.

Идентичност на британския бранд

Той също така поясни, че голяма част от идентичността на бранда на Aston Martin е неговото британско наследство. В края на краищата това е марката, която се продава по целия свят и е известна като „автомобила на Джеймс Бонд“.