Милиардер от Formula 1 е новият голям инвеститор в Aston Martin

Лорънс Строл инвестира 182 млн. паунда в британския производител на автомобили

17:11 | 31 януари 2020
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Изправеният пред предизвикателства производител на луксозни автомобили Aston Martin обяви планове за набиране на спешно финансиране в размер на 500 млн. паунда, съобщава BBC. Консорциум, ръководен от милиардера Лорънс Строл, ще инвестира 182 млн. паунда, а останалата сума компанията ще набере от съществуващи инвеститори.

Строл притежава дял в отбора Racing Point F1 Team, с който ще бъде брандиран Aston Martin от 2021 г. съгласно сделката.

Решението става ясно часове след заседание на борда, на което беше предвидено обсъждането на подкрепа за компанията.

Автомобилният производител обяви, че последните стъпки са насочени към финансовото му укрепване след „разочароващото представяне“ през 2019 г. Консорциумът на Строл ще получи 20-процентен дял в компанията, а самият той ще стане неин изпълнителен директор. 

В резултат Пени Хюз ще се оттегли като председател на Aston Martin, след като сделката бъде приключена.

Голяма част от проблемите на Aston Martin се дължат на решението на компанията за изграждане на нова фабрика в Сейнт Атана, Южен Уелс, където тя ще произвежда спортния си модел DBX. Този амбициозен ход може да има дългосрочни ползи за производителя на автомобили. В краткосрочен план обаче Aston Martin се бори да генерира достатъчно приходи, за да плати сметките си, включително разходите за създаването на фабриката. Миналата година компанията беше принудена да вземе заем в размер на 120 млн. паунда, за да подкрепи операциите си.

Новото финансиране от Строл ще даде на Aston Martin донякъде така необходимата стабилност. Сега компанията може да вкара DBX в производство и да реализира програма за намаляване на разходите.

По-рано този месец 106-годишната компания издаде предупреждение за печалбата си, като заяви, че очаква финансовият ѝ резултат да се свие наполовина спрямо предходната година. Тя заяви, че продажбите на дребно се увеличават с 12% на годишна база. Тези на едро обаче спадат със 7% до 5809 броя.

Компанията заяви, че очаква печалба между 130 и 140 млн. британски лири, много под отчетената през миналата година от 247.3 млн.

Най-известният клиент на Астън Мартин е измисленият шпионин Джеймс Бонд, а компанията наскоро разкри, че четири от автомобилите й ще участват в следващия филм за Бонд "Смъртта може да почака".