Откраднаха колекционерско Ferrari за 2 млн. евро по време на тест драйв

История в стил „Да изчезнеш за 60 секунди“

16:03 | 15 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
Ferrari 288 GTO 1985 Снимка: POLIZEI DUSSELDORF
Ferrari 288 GTO 1985 Снимка: POLIZEI DUSSELDORF

Киното има за цел да разказва интересни истории по преекспониран начин, но понякога реалният живот ни предлага също толкова любопитни събития, струващи си разказването на нашите страници. Точно такъв е случаят с едно Ferrari 288 GTO модел 1985 г., пише BBC.

Колекционерският автомобил е собственост на автокъща в германския град Дюселдорф. Оценката му се равнява на около 2 млн. евро, а дори други подобни коли са достигали и по-висока цена на различни аукциони.

Въпросното Ferrari е представлявало обект на интерес от мъж на средна възраст, който в продължение на седмици си кореспондира с търговеца, за да си уговори ден за тест драйв. До такъв в крайна сметка се стига и именно там започва любопитната част.

Потенциалният купувач пристига на мястото за срещата с такси и след кратък разговор с търговеца получава ключовете, но вместо да следва уговорката отпрашва с мръсна газ в опит да открадне Ferrari-то.

A balding man with glasses, seen wearing a white polo shirt under a dark blazer, leans over to look at the rear of a car

Кадър от охранителните камери, заснел въпросния крадец Снимка: POLIZEI DUSSELDORF

Скоро след това полицията в Дюселдорф получава сигнал за деянието и не отнема много време преди колата да бъде намерена в един гараж в близкото градче Гревенброх. Естествено, не и без помощта на очевидци, които няма как да не обърнат внимание на аленочервеното возило.

Търговецът от своя страна обяснява, че единствените притеснения са били, че колата може да бъде блъсната или разфасована за части. Продажбата ѝ „на черно“ е практически невъзможна, защото са произведени едва 272 автомобила от този модел, а колекционерите в никакъв случай не биха платили и пени за нея, ако не разполагат със сертификат за произход. В конкретния случай това Ferrari 288 GTO е било собственост на бившия пилот от Formula 1 Еди Ървайн.

Така в крайна сметка историята в стил „Да изчезнеш за 60 секунди“ се осъществи, но само в първата ѝ част. Остава само крадецът да бъде заловен.