САЩ ще обявят дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин

Китай заплашва с контрамерки, ако САЩ бойкотират игрите

13:01 | 6 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ са готови да обявят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщи CNN, което най-вероятно ще създаде нова точка на раздор между двете най-големи икономики в света.

Решението да не се изпращат правителствени служители на САЩ на игрите, започващи на 4 февруари, ще бъде обявено тази седмица, съобщи медията в понеделник, позовавайки се на свои източници.

Всяка подобна стъпка от Вашингтон би била до голяма степен символична, защото малко американски служители е вероятно да посетят Китай поради строгите правила за карантина и сблъсъците по обвинения в нарушения на правата на човека. Държавният Global Times съобщи миналата седмица, че Пекин няма план да кани американски политици.

Президентът Джо Байдън каза през ноември, че Вашингтон ще обмисли да откаже да изпрати делегация от официални лица на игрите, като Белият дом добави, че има „сериозни опасения относно нарушенията на правата на човека, които видяхме в Синдзян“. 

Вашингтон също обвинява Пекин, че ограничава политическите свободи в Хонконг и засилва военния натиск върху Тайван, който получава силна подкрепа от САЩ.

Съобщава се, че Австралия и Канада също обмислят дипломатически бойкот на игрите.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян каза на брифинг за пресата в Пекин, че американските политици повдигат въпроса за бойкота, преди дори да са получили покана да присъстват и така са обидили 1,4 милиарда китайци.

„Ако САЩ настояват да тръгнат по грешен път, Китай ще предприеме необходимите и решителни контрамерки“, каза той, без да уточнява.

Белият дом за момента не е коментирал официално.

Китай отрича обвиненията, отправени от САЩ и други западни държави, че извършва геноцид в далечния западен регион Синдзян, който има голямо мюсюлманско уйгурско население. Пекин често критикува САЩ заради потенциален дипломатически бойкот, заявявайки, че спортните събития не трябва да се политизират.

В допълнение към търканията между Пекин и Вашингтон, Байдън ще бъде домакин на виртуална световна среща на върха за развитието на демокрацията в четвъртък и петък, като Тайван е сред над 100-те поканени, включително Великобритания и Япония.

Събитието има за цел да събере демократични правителства, за да обсъдят усилията им за борба с корупцията и авторитаризма и за насърчаване на правата на човека. Китайски служител каза през уикенда, че събитието ще бъде „шега“ и американската политическа система не представлява истинска демокрация.

Китай заплашва с контрамерки

Американските политици трябва да спрат да призовават за дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, за да избегнат вредни последици за двустранните връзки и Китай ще предприеме „контрмерки“, ако е необходимо, заяви китайското външно министерство в понеделник.

Онези, които призовават за бойкот, само се "перчат" и трябва да спрат, "за да не засягат диалога и сътрудничеството между Китай и Съединените щати във важни области", каза Лицзян.

Четирима източника, запознати с мисленето на администрацията, по-рано казаха пред "Ройтерс", че има нарастващ консенсус в Белия дом да държи служителите на САЩ далеч от Олимпийските игри в Пекин.

CNN казва, че бойкотът на САЩ няма да попречи на спортистите на страната да се състезават в игрите.

Държавният департамент също не е коментирал.