Как да инвестираме чрез взаимни фондове?

Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, подкаст MoneyBox, 24.11.2020

18:25 | 24 ноември 2020
Обновен: 18:29 | 24 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

 

Взаимните фондове са най-разпространеното и удобно средство да се инвестира на пазарите. Това заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, в първия подкаст от поредицата MoneyBox, която се излъчва в партньорство с фондовете на Амунди.  

Ачев посочи, че активите, в които може да се инвестира чрез взаимни фондове, се делят основно на два вида - инвестиции в акции или инвестиции в облигации.

“Чрез закупуването на акции инвеститорът става съдружник в компанията. При облигациите е все едно давате парите си назаем на съответните емитенти, като срещу тях получавате лихва”, обясни експертът.

Той поясни, че чрез взаимните фондове може да се инвестира навсякъде по света.

Според него директните инвестиции са по-предпочитани от хората, които могат да четат финансови отчети. Ачев обаче добави, че болшинството хора нямат такова време, нямат такива познания, специалисти са в други сфери и в този случай взаимните фондове са по-удачно решение.

“Инвестиционните мениджъри могат да изберат кои са по-перспективните компании и сектори... Когато има нужда от промени в портфейлите, те могат да си направят”.

По думите на експерта в условията на пандемия “абсолютно нищо” не се е променило при взаимните фондове.

Кризата “само потвърди основите на инвестирането - трябва да се подходи стратегически, дългосрочно и най-вече да не се поддаваме на емоциите”, заяви Ачев.

Целия разговор слушайте в подкаста.