Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

От картинг пистата до хардуерен продукт за моторните спортове

Росен Коларов, основател на Racebox, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 01.11.2021

17:32 | 3 ноември 2021
Обновен: 19:23 | 3 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Racebox е самостоятелен уред, който може да бъде монтиран на произволно движещо се средство, което да засича различни параметри като изминато разстояние или скорост. Устройството на практикта е data logger, базиран на GPS, и е основно насочено към автомобилните състезатели и любителите на моторните спортов, които искат да постигнат по-добро представяне на пистата. Това разказа Росен Коларов, основател на Racebox, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

През 2010 г. големият ми син започна да се занимава професионално с картинг. Ходихме на много състезания извън България и така се запознахме с много от настоящите пилоти във „Формула 1“. Интересът ни към моторните спортове ни накара да превърнем хобито си в бизнес.

Инсталираните GPS системи в съвременния автомобил са насочени по-скоро за събиране на статистическа информация, а не за висока прецизност при тяхното събиране. Таргет групата ни са фенове на моторните спортове, които искат да подобрят своите умения на пистата. Нашето устройство им позволява да получават информация докато шофират. 

През годините успяхме да постигнем прецизност в рамките на една стотна от официалните времена – тоест до два знака след десетичната запетая. Ние правим прогнозно време за обиколка, като 10 пъти в секунда преизчисляваме времето. Нашият продукт се продава основно извън България – 96% от продажбите ни се реализират на международните пазари. Основните ни пазари са САЩ, Канада, страните от Западна Европа и Австралия.

От думите на госта стана ясно, че данните на всеки един потребител са криптирани и са заключени към профила му. Всеки един потребител може сам да прецени, ако иска да сподели данните си с някой друг.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.