Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

България е привлекателно място за дигиталните номади заради ниските данъци

Матиас Зайтлер, съосновател на Coworking Bansko, Bloomberg TV Bulgaria Интервюто, 11.10.2021

10:52 | 12 октомври 2021
Обновен: 10:56 | 12 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Бил съм дигитален номад доста дълго време и следователно съм работил от доста споделени пространства. Местата за Co-working са прекрасни от гледна точка на създаването на общност. Идеята е не-толкова да се смени офис средата, а да се изгради изцяло различна среда, където могат да се създават контакти и връзки като нетуъркинг и да се наслаждаваме на живота заедно. Това заявява Матиас Зайтлер, съосновател на Coworking Bansko в ефира на предаването Bloomberg TV Bulgaria Интервюто с водещ Красимир Чешмеджиев.

Матиас Зайтлер е роден в Мюнхен и преди няколко години си търси база, с хубав климат и сравнително лесен достъп, но също така и място с ниски данъци. Негов приятел му спомена за България като потенциална опция и то в Европейски съюз. След това идва тук с няколко приятели, харесва му и оттогава е тук.

“Бях решил да се преместя в Банско, за мен бе важно да се срещна с хора, които са с подобен на моя начин на мислене. И затова аз и моят бизнес партньор решихме да отворим споделено пространство тук.”

Първоначалната идеята е била да бъде място само за неговите приятели, но всъщност се разрасна до един от най-добрите дигитални хъбове в Европа. Това е така, защото много други хора са видели същите предимства в Банско, точно както Матиас Зайтлер и неговия бизнес партньор в България.

Гостът е един от първите дигитални номади, които се премества в Банско и предимствата са невероятният начин на живот, сравнително евтините разходи за живот, евтините апартаменти, прекрасните ресторанти с разумни цени и като цяло ниските разходи за живот - съчетани с ниските данъци. Първоначалната инвестиция е била в размер от около 75 000 евро.

"Всички тези елементи са обект на интерес от дигиталните номади. Като аз и моят бизнес партньор гледахме на начинанието по-скоро като на хоби, и не сме взимали заплата за нашите дейности. Така че, инвестицията може да се обобщи със 75 000 евро и 5 години от моето време за изграждане на общността тук.”

Преди пандемията че съотношението на потребителите според госта е било 70% европейци, 20% американци и 10% от останалия свят. Но през последните 18 месеца заради затрудненото пътуването Америка и Великобритания са в червения списък. Има много нови дигитални номади, работещи дистанционно в България, които обикновено работят в София, но се преоткрили, че могат да работят от вкъщи или от всяко едно място.

“А какво по-добро място има от един ски-курорт.“

 

Цялото интервю може да гледате във видеото.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.