Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Седенето е новото пушене

Иван Германов, треньор и основател на XIBRID в ефира на предаването, Bloomberg TV Bulgaria Интервю

17:23 | 28 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Идеята за онлайн тренировките на XIBRID се появяват още през първия локдаун. Създава се Facebook предизвикателство в домашни условия, в което се включват над 200 души. В рамките на 14 дни се правят 14 различни упражнения. Тези упражнения са се случвали в условия, където никой не е знаел какво ще се случва. Това заяви Иван Германов, треньор и основател на XIBRID в ефира на предаването Bloomberg TV Bulgaria Интервю с водещ Красимир Чешмеджиев.

Иван Германов се занимава като инструктор от повече от 15 години, а отскоро и с групови тренировки. Затварянето на фитнесите е накарало много хора от неговия бранш да останат без работа. Затова е записвал тренировки, които да качва онлайн, за да може потребителите да продължават да спортуват. И след първоначалния успех на идеята, той започва да я развива.

Самите тренировки, освен за укрепване на духа, са свързани с корекция на стойката поради заседнали начин на живот. И най-вече към хората, които работят пред компютър.

„Седенето е новото пушене. Движението не е по-различно от храненето.“

След като не се покрива минимума от движение, необходимо за тялото, целта на тренировките на XIBRID е да наваксат минимума от разнообразни движения. Гостът споделя, че понякога има и технологически спънки в онлайн тренировките, тъй като се използват определен тип програми, а и заснемането е дълъг и труден технически процес. Друг фактор е и потребителската готовност, която е по-различна, защото трудно се сменя потребителското поведение.

„Не беше хубаво, че бяха принудени, но хората опитаха и видяха, че се случва. Това не е перфектният начин, по който да се проведе един урок. Но е работещ.“

По думите на госта онлайн упражненията имат своите позитиви и те са за хората, които нямат възможност да посещават спортни зали заради натоварен график. Затова дигиталната среда дава възможността да се развива добра физическа форма, като човек записва тренировката и може да я изпълни, когато има възможност. Онлайн груповите тренировки дават възможност да се следи по-добре изпълнението на упражненията, защото фокусът се концентрира на едно място. Дори и в залата не може да се следи така стриктно.

Освен онлайн седмичните тренировки на XIBRID, те имат и тренировка през уикенда, където тренират на живо.

Вижте повече във видеото.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.