Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как една българска книжарница създаде уникален бизнес модел?

Рубен Лазарев, съсобственик и мениджър, Elephant Bookstore, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 12.04.2021

20:01 | 12 април 2021
Обновен: 20:24 | 12 април 2021
Автор: Николета Рилска

Първоначалната идея зад Elephant Bookstore е за място, където се продават книги и то само втора употреба. Преди седем години променихме посоката, но запазихме английската идея, защото тя беше много липсваща на нашия пазар. Това заяви Рубен Лазарев, съсобственик и мениджър, Elephant Bookstore, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Лазарев коментира отражението на пандемията върху дейността на компанията. Той посочи, че онлайн мрежата се е развивала много добре, но книжарницата е била силно засегната въпреки комуникативното място, на което се намира.

“При дистрибуцията спадът беше драстичен”, отбеляза Лазарев.

“Регистрирахме 40% спад на продажбите в книжарницата и около 80% спад от дистрибуцията”.

Гостът разказа, че вече се обмисля и въвеждането на отстъпки във физическия магазин - практика, избягвана до момента.

По думите на Лазарев половината от бизнеса на компанията е свързана с брандове, на които тя е единствен представител у нас. Според него най-добрата реклама е препоръката между отделните дружества.

“Когато си много коректен и успяваш да надхвърляш очакванията на конкретния партньор, тогава печелиш неговото доверие и той е готов да те препоръчва”.

Гостът разказа и за друга интересна насока, в която Elephant Bookstore се развива - предлагането на подписи на известни личности.

“Инвестирахме в нещо, в което малцина се престрашават. Продуктите не се предлагат на много места, защото са много скъпи”, посочи той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.