Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Цветарският бизнес преминава онлайн заради пандемията

Любомир Каменов, флорист, Top Flowers, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 30.03.2021

20:02 | 30 март 2021
Обновен: 22:01 | 30 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Всички се обърнаха към онлайн покупките - това е нормалната тенденция и за това не беше голяма трудност. Пандемията от Covid-19 по-скоро ни попречи с доставките и зареждането. Първите месеци след избухването на кризата бяха трагични. Това заяви Любомир Каменов, флорист, Top Flowers, в ефира на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" с водещ Велина Велинова.

"Има много забавяния по границите - доста време пътуват ТИР-овете на вносителите. Като цяло най-големи смущения произтичат от Нидерландия".

Любомир Каменов допълни, че стоката от гледна точка на производство намалява, но покупателната способност е все още почти същата както преди

"Първите месеци на пандемията имаше закъснения с повече от седмица. Сега те са по 2-3 дни, но за съжаление все още стоката понякога умира по пътя".

От разговора стана ясно, че почти целият стокооборот на цветя в Европа преминава през Нидерлания.

"Еквадор и Кения произвеждат, като тяхната продукция преминава през стоковата борса в Нидерлания и оттам се преразпределя. Има и българско производство, което е доста свито и ограничено, но въпреки това търпи промяна вследствие на Covid".

"В момента се наблюдава повишение на цените на едро с поне 40-50%", коментира гостът, като допълва, че магазините се стараят да запазят крайната цена за потребителите, но доставната цена е твърде завишена.

"Имаше огромни скокове на цената по време на празниците през март и февруари - особено на 8 март покачването беше 100%".

По думите на Любомир Каменов проблемът е, че нидерландците намалиха местното си производството и останалите държави, чиято продукция преминава през страната, също намалиха своето поради притеснения за намаляване на покупателната способност с цел да запазят цените, но се случило точно обратното.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук.