Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Българският стартъп Nasekomo започва генетична селекция на черната муха

Олга Марсенак, съосновател на Nasekomo, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 30.09.20

20:02 | 30 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Nasekomo наскоро сключи джойнт венчър споразумение с голяма френска група - Group Grimaud, която е известна с изследванията си в генетичната сфера. Идеята е усилията да бъдат насочени към генетична селекция на черната муха за създаване на едни по-устойчиви видове на този вид насекомо. Това каза Олга Марсенак, съосновател на Nasekomo, в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю". 

"Крайният продукт е всъщност продажбата на насекоми и ларви в техните най-ранни стадии на клиенти от хранително-вкусовата промишленост, които имат желание сами да се справят с отпадъците от тяхното производство". 

Тя посочи, че следващият етап е построяване на мащабен завод за производство на протеини и мазнини в България. 

Nasekomo е най-голямата компания за преработка на ларви на черни мухи в региона. Преди да бъде създадена, два глобални проблема привличат вниманието на основателите ѝ. 

"Единият е все по-нарастващата нужда от протеини за изхранване на нарастващото население на Земята. Тази нужда се усеща много силно в Европа, която е нетен вносител на протеини както за животновъдството, така и за изхранването на хората. Другият проблем е с нарастващите количества органични отпадъци, които при своето разлагане водят до повишаване на въглеродните емисии".

Екипът решава, че може да предостави решение на тези проблеми, като използва насекоми. 

"Спряхме се на черната муха войник, която бързо нараства, храни се върху органични отпадъци и в крайната си фаза на ларви съдържа висок процент протеини и мазнини. Те  могат да бъдат извлечени и ползвани като съставки за животновъдството, за рибната промишленост, за храни, за домашни любимци и т.н.". 

Цялото интервю вижте във видеото. 

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.