Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Панаирът на занаятите и изкуствата във Варна - приемственост, която сплотява

Веселина Савова, председател на УС на асоциация "Булгарика", Bloomberg TV Bulgaria интервю, 30.07.2020

20:00 | 30 юли 2020
Обновен: 20:03 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна събира доста майстори, стигнали дори до международни форуми. Издирването и приобщаването им през годините е трудно. Занаятчиите през социализма не са били на показ. Много от тях са самоуки. Днес панаирът съчетава комерсиалния момент с презентирането на произведения, които са на високо ниво. Свързването на големи художници със самоуки автори е неговата цел, заяви в интервю за Вероника Тонева по "Bloomberg TV Bulgaria интервю" Веселина Савова, председател на УС на асоциация "Булгарика".

Гостът разкри, че през 2020 г. се провежда 25-ият конкурс за сувенири, организиран от асоциация" Булгарика", прераснал в международен панаир на занаятите и изкуствата. С времето панаирът бива разположен в Морската градина на Варна, срещайки на едно място майстори и художници с гостите на Варна.

"Тазгодишният панаир ще бъде от най-успешните. Кризата е вид стимул. Ще се проведе от 1-ви до 21-ви август. Този път в рамките на откриването няма да има предишните мащабни концерти, а специално дефиле".

"Част от проектите и откритите уроци ще имат онлайн варианти. За открития урок по тъкачество има заявки от 2 хил. души, които да го гледат. Ще има и открит урок по керамика, рисувана коприна, живопис, кожена пластика, иконопис, дърворезба", обясни Савова.

Гостът изтъкна, че по време на панаира 8 художници от 3 континента ще бъдат включени в галерия "Къща на майсторите", където ще се осъществи международна изложба.

От асоциация "Булгарика" имат още 3 проекта - единият показва как майсторите учат учениците и има приемственост, другият проект презентира ново откритие в областта на занаятите и изкуствата, а третия - "Родове", представя семейство, в който занаятът се предава по наследство.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.