Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Инвестицията в изкуство остава встрани от глобалните трусове

Мария Головина, маркет анализатор в masterworks.io, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 24.11.2021

17:30 | 24 ноември 2021
Обновен: 18:25 | 24 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Пазарът на изкуство е един глобален пазар. Транзакции се случват както в Европа, така и в Азия, а Ню Йорк е най-големият център, от гледна точка на обем и честота на транзакциите. Това каза Мария Головина, маркет анализатор в masterworks.io, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

„С началото на пандемията глобалният пазар за изкуство (особено публичният) се сви за известно време, защото аукционите бяха преустановени. В първите дни пазарът наистина премина от продажби чрез аукциони към продажби между частни лица. Това продължи до момента, в който организаторите на аукциони разбраха, че има начин да продължат своята дейност - хибридно или изцяло онлайн. Съществува възможност желаещите да закупят картина да я видят на живо, но наддаванията с представител на аукционната къща става дистанционно“.

Най-интересното в пазара за изкуство е, че е глобален и доста устойчив, каза събеседничката. „Видяхме спад в обема през 2020, заради броя на проведените аукциони между март и май. Но за 2021, въпреки че сме все още в пандемия, събитията отново започват да се провеждат. Видяхме преди седмица аукционите на Christie's имаха почти 1 млрд. долара продажби за една седмица. Нарекоха я "гигаседмица". Sotheby's показват също много добри резултати с двете си продажби през отминалата седмица, надхвърляйки всички очаквания. Бих казала, че пазарът за изкуство трябваше да се адаптира, като всеки друг пазар. Ние не видяхме големи проблеми, каквито можеха да се очакват предвид случилото се през март 2020.“

„Що се тонася до изкуството като клас актив за инвестиция. В masterworks.io имахме много голям интерес. Не само защото сме с експозиция към премиум изкуство, но и заради макроикономическата среда и опасенията от инфлация. Инвеститорите търсиха физически активи като алтернатива, а изкуството е точно такъв".

„Изкуството е за дългосрочна инвестиция и е слабо ликвиден актив“, поясни Головина. „Ако инвеститорът е по-агресивен, той би посветил по-голяма част от своето портфолио на изкуство, изчаквайки 5-10 години, докато активът стане ликвиден. Други инвеститори, които са по-консервативни биха отделили 1-2% от портфолиото си за експозиция в изкуство. Всичко опира до това какви са специфичните цели на конкретния инвеститор“.

Изкуството може да се определи като сравнително устойчива инвестиция. При системен риск, или глобално икономическо сътресение виждаме само малък отлив от пазара за изкуство, заяви Мария Головина. „Това се дължи на глобалната характеристика на пазара за изкуство и на изолацията на богатите ценители и инвеститори в изкуство от големите макроикономически шокове“.

„Картините, които masterworks.io купува са в ценовият диапазон между 1 млн. до 200 млн. долара. При нас един индивидуален клиент може да получи диверсифицирано портфолио чрез дялове в картините, вместо да похарчи стотици милиони долари, за да получи същата диверсифицирана експозиция. Инвеститорът получава и институционална експертиза спрямо картините, които ние селектираме“.

Ние сме нещо като „магазин за всичко“, не само за експозиция към света на изкуството, но и за диверсификация към различни артисти, допълни експертът.

Повече вижте във видеото.