Ролята на банките е да помогнат на бизнеса да се адаптира към новите ESG изисквания

Проф. д-р ик.н. Виржиния Желязкова, мениджър Зелени политики в Пощенска банка и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, и Момчил Игнатов, началник отдел Европейски програми и развитие на продажбите в Пощенска банка, Финанси на фокус, 22.03.2023

11:20 | 20 април 2023
Обновен: 16:11 | 16 юни 2023
Автор: Николета Рилска

 

Идеята банките да оценяват климатичния и обществения риск на дадени проекти спрямо ESG политиките на Европейския съюз не  е цели групи бизнеси да нямат достъп до финансиране. Идеята е всеки един бизнес да бъде оценяван колко отговорно се отнася спрямо околната среда и обществото и въз основата на това да бъдат определяни правила, по които той ще достъпва средства. Това заяви проф. д-р ик.н. Виржиния Желязкова, мениджър Зелени политики в Пощенска банка и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, в подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Вероника Денизова.

По думите на Желязкова бизнесът се е оказал неподготвен за новите изисквания, а за да им отговори, той ще трябва да направи много инвестиции. „За това са нужни средства, нещата са обвързани – банките в концепцията на ЕС трябва да изиграят подпомагаща бизнеса роля“, обясни тя.

„Бизнесът не е подготвен за всички тези изисквания, те са доста високи, шокови и час по-скоро всеки трябва да се ориентира, ако иска да е конкурентен на европейския пазар“.

Желязкова разказа, че ESG стратегията на „Пощенска банка“ се движи в две направления – от една страна е свързана със самата организация, а от друга – с това какво правят клиентите със средствата, които се отпускат.

„Стремежът е да се подпомага бизнесът у нас да става по-добър като интегрира ESG практики“.

Момчил Игнатов, началник отдел Европейски програми и развитие на продажбите в Пощенска банка, посочи, че банката има много ясна стратегия как да се финансират проектите в ESG и  разказа повече за нея.

Според него зеленият преход е „пътеката, по която да вървят бизнесите и финансиращите институции“.

„ESG не е процес, който има начало и край – той ни дава рамка, която да води към едно по-устойчиво развитие“.

По думите на Желязкова зад прехода на бизнеса основно доминиращо значение имат регулациите, особено след сключването на Зелената сделка в ЕС.

„Много важна е ролята на финансовата система. Концепцията на ЕС е цялата тази трансформация на икономиката да стане посредством правила за финансиране и ролята тук е на банките“, добави тя.

Целия разговор слушайте в подкаста.