Банкирането от вкъщи – финансов лек срещу пандемията

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

16:45 | 21 май 2020
Обновен: 08:03 | 3 юли 2020
Автор: Даяна Попова

Банковите инстутиции в България успяха много бързо да се организират в новата ситуация след обявяване на извънредното положение на 13 март. Тогава се случи изключително рязък спад на кешовите разплащания, клиентите почти спряха да посещават банковите клонове и всичките им нужди се прехвърлиха в мрежата – започнаха да плащат онлайн, да извършват електронни трансакции, да използват дебитните и кредитните си карти за покупки. Това обясни Лина Върбанова, началник отдел CRM в Пощенска банка, в първия епизод на новия подкаст „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата на епизода е „Банкирай от вкъщи – предимства на дигиталното банкиране“, а водещ е Христо Николов от сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

Най-важното предимство на дигиталното банкиране е свободата да си управляваш средствата напълно дистанционно, по всяко време на денонощието, където и да се намираш. И не на последно място – така се спестяват време и такси. Това обясни Борислав Диков, началник секция „Развитие на дигиталните канали“ в Пощенска банка.

Клиенти, които са започнали да използват дигиталните канали за банкиране, изключително рядко се връщат назад. Анализът на клиентското поведение показва, че най-важна е първата крачка, каза Лина Върбанова.

Проучвания показват, че качеството на дигиталните услуги е един от основните фактори при избор на банка. Затова кредитните институции инвестират изключително много в тези услуги, добави Борислав Диков.

С какви устройства може да се извършва дигиталното банкиране? Какви са лимитите на паричните преводи по електронен път?
И каква е цената на онлайн услугите, които предлагат банките?

Чуйте отговорите в първия епизод на новия подкаст „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.