Симона Стилиянова: Технологичният бизнес може да е устойчив

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

17:34 | 30 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Технологичният бизнес може да е печеливш и устойчив, но постигането на този баланс изисква работа, която не може да се случи само за ден. Въпреки това устойчивите практики носят много голяма добавена стойност за бизнеса, отвъд ползите, свързани с опазването на околната среда.

Това коментира в подкаста “Update” на Bloomberg TV Bulgaria Симона Стилиянова, която е съосновател на компанията за консултации за устойчив бизнес "Основа" и основател на Zerо Waste Sofia.

Тя твърди, че постигането на устойчивост със сигурност ще изисква първоначална инвестиция от страна на компанията, но е възмжно да се изчисли кога точно ще се получи възвръщаемостта от тези инвестции.

„Това са много екологични бизнес решения, които освен до ползи за околната среда, ще доведат и до намаляване на разходите, до оптимизиране на ресурси, до оптимизиране на риска и неговото снижаване, както и до имиджови ползи и отличаване от конкурентите“, допълва тя.

В технологичния бизнес пък работодателската мярка е особено важна, ето защо с подобни действия компаниите в този сектор могат да привлекат осъзнати и ангажирани служители, твърди Симона Стилиянова.

Според нея, макар бизнесът у нас да проявява все по-голям интерес към устойчивостта, тя все още не е включена в дългосрочните стратегии на голяма част от българските технологични компании.

„Тъй като те по нищо не отстъпват на западните си конкуренти, а в глобален план устойчивостта е все по-незименна част от стратегията, е въпрос на време и у нас това да се случи“, посочва тя.

Как служителите могат да предизвикат зелена промяна в технологичния бизнес отвътре и какви стъпки може да извърви една компания, за да стане по-зелена, чуйте в пълния запис.