Онлайн образование - шанс за подобряване на дигиталните умения на обществото

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

14:23 | 7 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Извънредната ситуация от последните месеци, която наложи преминаването към дигитално образование, дава възможност за подобряването на дигиталните умения както на учениците, така и на техните родители и учители, коментира в подкаста „Update“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова Петко Иванов, ръководител "Технологии, операции и маркетинг" в “Заедно в час” и главен редактор на сайта Prepodavame.bg.

По думите му не трябва да се приема за даденост, че всички могат да работят добре с различни технологии.

„Много често технологиите в контекста на дигиталната грамотност не са единственото нещо, което трябва да владееш. Тук има фактори като разчитане на фалшиви новини, различни рискове при ползване на интернет и сайтове“, допълва той. Според него това е възможност както за учениците, така и за цялото общество да обърне повече

Отвъд това трябва да се вземе предвид, че редица деца нямат достъп до дигитално образование, защото не разполагат с нужните устройства, знания и подкрепа, за да се включат в процеса.

„Ние от „Заедно в час“ работим за решаването на проблема с неравенството в образованието. За жалост бързото преминаване към дигитално образование засегна именно тези ученици и семейства, които по принцип имат трудности в училище и извън него във връзка със социално-икономически фактори. Доста ученици нямаха устройства“, посочва Иванов.

Той допълва, че въпросните ученици изостават все повече в образователния процес.

„Имаше доста случаи, в които медиатори или учители ходеха по домовете и раздаваха домашни, за да могат децата да работят самостоятелно. Но това със сигурност няма същия ефект като среща на живо с учителя, който може да ти помогне, ако имаш затруднения. До голяма степен тези ученици изостанаха още повече“, категоричен е представителят на „Заедно в час“.

Как могат да наваксат изостаналите от дигиталното образование деца и кои технологии могат да намерят място в класната стая през новата учебна година можете да научите от целия запис.