Жилищни кредити и имотен пазар: Промени, тенденции и още нещо

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

17:14 | 4 декември 2020
Обновен: 09:26 | 5 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията не доведе до резки промени в условията по жилищни кредити. Лихвите остават на рекордно ниски нива. Банките обаче започнаха по-стриктно да следят дали се спазва процента на самоучастие и станаха по-внимателни, когато финансират покупката на инвестиционен имот, а не на основно жилище. Това сподели Дамян Русев, началник управление „Стратегическо развитие Индивидуално банкиране“ в Пощенска банка във втория епизод от новия сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Гергана Тенекеджиева, изп. директор на „Адрес Недвижими имоти“ те обсъдиха темата „Динамика на потребителските нагласи или как промяната създава нови възможности“ с акцент върху жилищното кредитиране и имотния пазар. Водещ е Христо Николов от сутрешния блок на бизнес телевизията.

В началото на пандемията търсенето на извъградски къщи се увеличи близо три пъти. През лятото обаче хората разбраха, че животът на село е различен и там липсват повечето удобства, с които са свикнали в големия град, обясни Гергана Тенекеджиева.

В крайна сметка интересът се пренасочи към затворените комплекси, към жилищата на последен етаж с големи тераси и към партерни апартаменти с двор.

Като цяло жилищното кредитиране не претърпя спад в резултат на пандемията. Навлизайки в есенния сезон активността на клиентите се увеличи рязко - през октомври т.г. получихме с 60% повече искания за ипотечни заеми спрямо същия месец на 2019 г. Това е обосновано от политиката на всички банки в България, съобщи Дамян Русев.

Бързината, с която банките реагират на исканията на клиентите, стана ключов фактор за избора на потребителите.“

Коронакризата промени и профила на най-активните купувачи. През 2019 г. основните ни клиенти бяха на възраст между 25 и 39 г., но след началото на пандемията най-активни станаха хората на възраст над 55 г., допълни Гергана Тенекеджиева.

Какви други промени се случиха в потребителското поведение на клиентите?

Какви специални предложения разработиха в Пощенска банка предвид настоящата ситуация?

Очакват ли се промени в лихвите по жилищни кредити през 2021 г.?

Чуйте отговорите във втория епизод от втория сезон на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.