Георги Митов: Много фактори влияят на инвестициите в момента

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria “Update”

16:40 | 17 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в глобален мащаб в момента се влияят от множество фактори, които се наслагват. Това заяви управляващият партньор в BrightCap Ventures Георги Митов в технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова. 

„Наслагват се много неща. Едното е самата рецесия, която беше дълго предвиждана, дълго очаквана, но в същото време имаме всички последствия от пандемията като такава, както и кризата с горивата. Освен това знаем, че предстоят избори в Съединените щати, една от много влиятелните икономики“, коментира Митов.

По думите му предстои особено интересна година, в която тепърва ще се разбере как всички тези фактори ще се отразят на сийд инвестициите и тези в компаниите, които са в начален етап на развитие. 

Според госта гражданските вълнения по света, включително тези в Съединените щати и на Балканите, безспорно ще повлияят на пазара. 

„Това безспорно ще има влияние. Може би не моментално, но това ще има влияние след няколко месеца или след няколко тримесечия. В момента сред инвеститорите има известно вълнение, че някои, най-вече технологичните сектори, са донякъде защитени от това, което се случва. Аз аз вярвам, че има ефект на доминото“, посочва Митов.

„Когато хората не работят, е очевидно, че те не произвеждат стойност“. Митов подчертава, че въпреки мерките, които се предприемат в момента и целят да смекчат икономическия ефект, рано или късно ще се стигне до ситуация, в която хората ще трябва да направят труден избор – „дали да си платят абонамента за Netflix или да направят поредното пазаруване“.

Колко силен ще бъде ефектът от настоящата криза и какви са очакванията на инвестиционната общност чуйте в пълния запис.