Имотният пазар има крещяща нужда от охлаждане, но няма да има драстичен спад на цените

Поля Христова, управител на агенция “ТЕНКОМС" и Антон Илиев, управител на “КА5 имоти” в подкаста “Имот - взет или нает”

16:26 | 4 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

До края на годината предстои да видим известно охлаждане на имотния пазар, но в никакъв случай не и драстично поевтиняване на имотите или спиране на сделките. Това прогнозираха в ефира на подкаста “Имот - взет или нает”, част от проекта "Годишни награди на Imoti.net”, който се излъчва със съдействието на "Пощенска банка" Поля Христова, управител на агенция “ТЕНКОМС" и Антон Илиев, управител на “КА5 имоти” в интервю на Снежана Стойчева. България има сезонен имотен пазар и през второто четиримесечие сделките растат, но може би тази година ще бъдем свидетели на нещо различно.

Според Поля Христова тази година ще наблюдаваме известно забавяне на сделките. Пазарът на недвижими имоти никога не спира, добави Илиев. Той не спря дори по време на пандемията, когато сключването на сделки е срещало физически трудности, и няма да спре и сега, колкото и сложна да е икономическата обстановка. 

Според Христова основният проблем на брокерите на недвижими имоти е недоверието към професията, което е следствие на “много дълги години на непрофесионализъм от най-различни субекти, а и на това, че не е регламентиран браншът”.

“Потребителите очакват от брокера няколко неща. На първо място не искат да бъдат лъгани. На второ място очакват професионализъм”. 

Причините да няма законодателство, регламентиращо условията, при които да работят брокерите в сферата на недвижимите имоти, според Илиев са комплексни. “Ние, колегите брокери нямаме никакво професионално лоби за да се внесе, какъвто и да е закон в Парламента. Но дори да има закон, то ще се намери начин той да се заобикаля, типично по нашенски”. По думите на събеседника за да не може браншът да се саморегулира причините също не са  малко “и може би един от най-добрите подходи е този на Imoti.net - с техните награди, които стимулират хората”. 

“Ние сме малки агенции, за които репутацията е всичко и качеството на предоставяната услуга е високо. Нашата цел е да оставяме зад гърба си само доволни клиенти и така да вървим напред, Но да се борим с нелоялната конкуренция е невъзможно”. 

Скоро закон за брокерите няма да има, категорична бе Христова. “Особено при тази политическа обстановка. Ние не сме приоритет. Има много други по-належащи проблеми за решаване. Това, което можем да направим, в което силно вярвам и определено виждам ефект, е всеки един от нас да покаже добрите практики и да научи крайния потребител. Ние трябва да си обучим клиентите”.

“Трябва да обясним на хората и да ги научим, че има смисъл от нас. Всеки един брокер трябва да отдели от времето си. Не виждам друг начин, докато чакаме закон. Защото само със закон, няма да стане!”.

Относно сегашното състояние на пазара Поля Христова сподели, че “от няколко месеца насам купувачите определено са малко в ступор”.

“Хората искат да купят, но задържат, защото цените пораснаха толкова много, че купувачите не могат да смелят тази информация, а когато се натрупат и други новини, те решават, че в момента ще задържат”, каза Христова.

Антон Илиев също заяви, че купувачите от няколко месеца насам отлагат огледи и протакат, като коментира, че това е нормална реакция. “Бих посъветвал хората да не вземат решения на база новините в медиите, Недвижимите имоти не са просто някакви графики и движения нагоре-надолу. Зад всеки един имот стои лична съдба и за всеки е индивидуално. За да вземат отговорно решение да инвестират огромна сума или продадат наследствения имот препоръчвам хората да предприемат индивидуална консултация със специалист и да не се приемат съвети от хора, които не се занимават професионално с това”. 

До този момент, по данните за първото тримесечие на 2022 става ясно, че при недвижимите имоти няма особена разлика спрямо същия период на 2021 година. Нямаме драстични промени в цифрите, но тепърва предстои да видим какви са резултатите за летните месеци,

“Много ще зависи от това какви жокери ще извадят банките по отношение на кредитирането”, каза Христова. “И тук не говоря за лихви. Много хора се фокусират върху това дали ще се вдигнат лихвите с 0,5, с 1 или с 5%. Това не е от толкова голямо значение. Ще има огромно значение, ако банките ограничат процента на финансиране. Ако в момента кредитирането е 80-85% или дори понякога 100%, то сега може да се намали на 70 или 60%”. 

Банките могат да ограничат и голяма част от финансирането на груб строеж, допълни гостенката. “Ако, новите сгради, които продължават да се строят, не могат да бъдат финансирани във фаза “Акт 14”, тогава вече ще има доста голямо охлаждане”.

“Но ако има спад на цените, това в никакъв случай не е нещо лошо. Лошо е, когато пазарът се чуди какво се случва и някой иска да купи, но не смее, а друг пък чака да се вдигнат още цените и няма сделки. Тоест за мен лошо е в момента. Ако се регулира пазара, защото ако има спад на цените, това ще е регулация, това ще помогне да имаме пазар догодина и подогодина. Да, няма да е приятно, ще бъде като очистителна криза, но ние имаме крещяща нужда от това. И не, няма да се дават “по два имота за левче”, но аз очаквам да има някакво охлаждане и то ще се отрази в дългосрочен план благоприятно”. 

Защо да се говори за балонизиране на имотния пазар в България е неадекватно и по какво се различават рисковете пред американския и българския имотен и банков сектор?

Чуйте целия разговор в аудиофайла.