Токио ще отбележи рекордни нива на заразени с COVID-19

На болниците в района на Токио беше казано да обмислят да оттеглят планираните операции

11:50 | 27 юли 2021
Обновен: 11:52 | 27 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Олимпийският град домакин Токио е на път да съобщи рекорден брой случаи на коронавирусни инфекции във вторник, въпреки че спортистите продължиха да се състезават в целия град през четвъртия ден на игрите.

Токио, който остава в извънредно положение, трябва да съобщи за 2848 нови случая във вторник, съобщиха японски медии, в съответствие с предупрежденията на здравните експерти, че сезонните фактори, повишената мобилност и разпространението на вариантите ще доведат до възстановяване в COVID-19 това лято.

На болниците в района на Токио беше казано да обмислят да оттеглят планираните операции и да намалят други лечения, заяви японски телевизионен оператор във вторник.

Цифрата, която трябва да бъде обявена официално по-късно през деня, засенчва предишния рекорд от 2520, определен през януари. Експертите по-рано изразиха опасения, че инфекциите в Токио могат да достигнат най-лошите си нива по време на игрите, поради разпространението на варианта делта.

Четиридневният уикенд за честването на откриването на Олимпийските игри също вероятно е довел до нямаляване на броя тестове.

Само около една четвърт от населението на Япония е напълно ваксинирано.

Отделно новите случаи, свързани пряко с олимпийските игри, спаднаха до седем, включително двама спортисти, единият от които тенисист от Холандия, съобщиха организаторите.

Много японци се противопоставиха на организирането на забавената Олимпиада, поради загриженост за събирането на спортисти. Досега Япония е претърпяла много по-малко смъртни случаи от вируса, отколкото други големи индустриализирани държави и нейните граници остават до голяма степен затворени за посетители извън Олимпиадата.