65% от онлайн магазините у нас очакват спад на продажбите

Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, Бизнес с старт, 09.04.2020

10:10 | 9 април 2020

Проучване на Българска Е-комерс Асоциация в интервала 13 март-30 март отчита, че 65% от онлайн магазините у нас очакват спад на продажбите, освобождаване на кадри и затваряне на магазини, разкри Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Променят се навиците на потребителите и търсенето на продуктови категории. Има спад на търсенето в категории като обувки, мода, туристически пакети".

"Тъй като хората работят от вкъщи, самите им потребности се променят. Виждаме повишено търсене в категории като електроника, закупуват се компютри, лаптопи и конзоли", посочи Найденова.

"Най-осезаем ръст отчита категорията за поръчка на хранителни продукти, там той е над 30-40%. Други категории  с печалби са тези за спортни и фитнес уреди, както и здравни продукти и почистващи средства".

"По-голяма част от доставките вече се заплащат онлайн. Засега куриерите работят на пълни обороти. Компаниите с ръст в продажбите въвеждат допълнителен режим на смени, за да обработят всички поръчки", уточни гостът.

Целия разговор чуйте във видео материала.