Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Кои инвестиционни активи имат потенциал за поскъпване?

Бисер Варчев, водещ на предаването Insider; Крум Атанасов, управител на igold.bg; Insider, 07.06.2020

21:03 | 7 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Цените на акциите на Carnival Cruises изглеждат подходящи за повишения в средносрочен план заради голямата парична ликвидност на компанията и реномето ѝ като лидер в круизния сектор, който се възстановява след постепенното отпадане на ограниченията и блокадите, свързани с коронавирусната пандемията. Това каза водещият на предаването Insider Бисер Варчев.

"Ръководството планира да възобнови изцяло дейността си през август тази година, като според анализатори търсенето вероятно ще надхвърли ограничения капацитет, който круизните кораби ще имат в началото. От началото на коронавирусната криза Carnival успя да привлече 6 млрд. долара свежо финансиране".

Бисер Варчев обясни също, че възстановяване на икономиките ще окаже влияние на банковия сектор и конкретно на Commerzbank. По думите му скокът в бизнес активността в комбинация с фискалните стимули ще подпомогнат за изграждането на нов бичи тренд.

"От рейтинговата агенция Moody’s наскоро потвърдиха трипъл-А оценката на Commerzbank и промениха персективата си от негативна към стабилна".

По отношение на биткойна водещият посочи, че според анализ на Bloomberg той ще продължи силния си бичи тренд през тази година.

Веригата на търсене и предлагане при златото в момента все още е прекъсната, макар да има съживяване. Това коментира Крум Атанасов, управител на igold.bg.

Той изтъкна два важни фактора, определящи цената на златото - монетните дворове и рафинериите. 

"След отварянето си рафинериите работят на по-ниски капацитети - например, на 25% капацитет. При бизнесът с физическо злато трябва да се изпълняват и предишни заявки. Имаме проблем и с добиването на злато. Предлагането е лимитирано. Чисто фундаментално, това е причина, поради която не можем да говорим за големи спадове в цената на златото. Търсенето е голямо", уточни управителят на igold.bg.

Ще продължи ли поскъпването на ценните метали и какви фактори ще движат цените на златото гледайте във видеото.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Всички издания на предаването Insder вижте тук.