Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Петролът поскъпва заради спекулантите

Петър Миланов, Head of Stock trading, “Варчев Финанс”; Георги Божидаров, старши трейдър, “Варчев Финанс”; Димитър Калъпов, Head of trading, “Варчев Финанс”; Insider, 24.05.20

21:00 | 24 май 2020

Основният фактор, който оказа най-голямо влияние върху петролния пазар през тази седмица и който вероятно ще продължи да оказва влияние през следващата, е засиленото търсене от страна на спекулантите. Това каза Петър Миланов, Head of Stock trading във “Варчев Финанс”, в предаването “Insider” с водещ Бисер Варчев.  

“Вече е факт, че голяма част от света се насочва към масивно разхлабване на мерките срещу Covid-19, а това от своя страна кара ритейл трейдърите да се впускат за втори път в нереалистични авантюри и да търсят сделката на живота си”, каза Миланов.  

Според него няма реално търсене, а движението на цената на петрола в посока нагоре е породено единствено от спекулантите. Той смята още, че потреблението няма да се възстанови толкова бързо.  

Като друга причина петролът да поскъпва през тази седмица, той посочи възстановяването на търсенето в Китай, Европа и САЩ.  

“Наблюдава се и затишие на споровете между членовете на ОПЕК+. От друга страна, чисто самоинициативно, Саудитска Арабия пое ангажимент да намали продукцията си с още 5 млн. барела на ден. Това е отвъд договорените вече 10 млн. барела на ден”.  

По отношение на добива, Миланов обясни, че американските шистови производители са изправени пред вероятно преструктуриране, тъй като възможността да обслужват дълговете си остава под голяма въпросителна.  

В предаването тази седмица участие взеха и Димитър Калъпов, Head of trading, “Варчев Финанс” и Георги Божидаров, старши трейдър във “Варчев Финанс”. Какво мислят те за актуалните пазарни трендове, вижте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването Insider може да гледате тук. 

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.