Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Разпродажби на капиталовите пазари, сега ли е моментът за лов на сделки?

Димитър Калъпов, Head of trading, Verchev Finance, Insider, 15.03.2020

21:08 | 15 март 2020
Димитър Калъпов, Head of trading, Verchev Finance, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Калъпов, Head of trading, Verchev Finance, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Злободневната тема на седмицата – освен коронавируса, е решението на Саудитска Арабия да започне война с Русия за цените на петрола. Това доведе до най-сериозното поевтиняване за ден на черното злато от почти три десетилетия насам. Събитията допълнително засилиха безпокойството на инвеститорите, чиито нерви и без това са изпилени от разпространяващия се коронавирус. Това каза Бисер Варчев, водещ на предаването Insider.

“Усещането за тотална капитулация, смесено с очакванията за двойно стимулиране на фискалната и паричната политика, естествено накара някои инвеститори да мислят, че сега е моментът за лов на сделки”, коментира Варчев.

Той посочи, че може би има известен смисъл в идеята, тъй като след време по-ниските цени на петрола трябва да се окажат икономическо преимущество, а изглежда, че Китай успява да забави разпространението на вируса.

“Като допълнение - световната икономика е на по-солидна основа и, което е важно, финансовата система е много по-здрава днес, отколкото, когато изпаднахме в кризата през 2008 г. – т.е. нетърпеливите трейдъри не смятат, че това ще се превърне в рецесия или икономическа криза”, отбеляза водещият.

Според него обаче има един много важен фактор против това, че моменът е подходящ за лов на сделки и това е, че на пазарите липсва ликвидност.

“Боросови земетресения с такъв мащаб не могат да приключат така лесно. Истерията е повсеместа и всички инвеститори бягат панически от всякакви видове финансови активи, като дори и традиционни активи убежища, като златото, не могат да спечелят осезаемо в текущата обстановка”.

Варчев коментира и кои компании могат да спечелят от кризата.

“Фактът, че много хора ще си останат по домовете, ще ги накара да търсят занимания за новооткритото си свободно време. За много това ще бъдат видео игрите”, отбеляза той.

“Трите най-големи имена в сектора са Activision Blizzard, Electronic Arts и Take Two Interactive. И трите се търгуват при съотношение цена към печалба от 25 или повече, което ги прави много скъпи”.

“От конзолните доставчици Nintendo е лидер. Акциите на компанията също имат подобно високо съотношение, а и тя е базирана в Япония”, добави водещият.

“Компанията, която следим изкъсо в тази категория, е Glu Mobile, която специализира в игри за мобилни устройства... Дружеството има отлична парична политика, добро разпределение на дивиденти и стабилен финансов модел”.

Тази седмица гост в предаването беше Димитър Калъпов, Head of trading, Verchev Finance, който коментира последните събития, диктуващи настроенията на международните борси.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.