Най-опасна е пандемията на необразоваността

Проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, Смарт час, 25.01.2021

12:39 | 26 януари 2021
Обновен: 12:59 | 26 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Пандемията на необразоваността е много по-опасна от всяка друга пандемия, тъй като тя е по-дългосрочна и ефектите от нея са по-негативни. Това заяви проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

“Образованието на практика направи много рязък завой по посока от класическо към онлайн обучение и това разтърси системата по няколко причини”, коментира Станимиров.

“Ние не бяхме готови като система напълно да приемем този бурен темп на дигитализация инфраструктурно и като подготвеност на кадрите”.

По думите на Станимиров “няма как да се управлява потенциала от дигитализацията при условие, че дори вътре в системата има хора, които противодействат”. Той добави като част от причините факта, че най-голям дял в системата на висшето образование - 15%, имат служителите на възраст между 55 и 60 години.

Според госта предизвикателствата по отношение на онлайн обучението се дължат и на липсата на методики за трансфер на съдържание от онлайн към офлайн среда.

“Трябва максимално бързо да се освободим от това разбиране, че преподавателите са субекти, които трансферират знания по посока на студентите, защото студентите само с два-три клика могат да се докоснат до информация, която далеч надхвърля обемите на дадена дисциплина”.

Като трудност пред онлайн образованието Станимиров отбеляза и социално-икономическото състояние на обществото.

“Само 29% от българите притежават основни умения в областта на цифровите технологии при среден процент за Европейския съюз 57%”.

“Навлизането на изкуствения интелект много силно изпревари темпа на развитие на естествения интелект, който трябваше да обслужи изкуствения интелект” - така гостът обобщи предизвикателствата пред преминаването към онлайн среда.

Според него обаче не може да се даде еднозначен отговор дали опитът до този момент е успешен.

“Има работещ онлайн модел, ние просто трябва да го припознаем, да го адаптираме и да го използваме в нашите условия”.

Станимиров коментира и как пандемията се отразява на нуждите на пазара на труда.

“Пандемията не може да измести толкова бързо фокуса. Търсят се комплексни умения - меки умения, комуникативна способност, когнитивни умения, способност за решаване на проблеми, работа с числа, познаване на алгоритми”, обясни той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук.