Сугестопедия - една по-висша и по-хуманна педагогика

Мария Дерменджиева, основател на Центъра за класическа сугестопедия, "Смарт час", 29.11.2021

20:30 | 29 ноември 2021
Обновен: 21:43 | 29 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Сугестопедията е педагогическа наука, която е създадена от проф. д-р Георги Лозанов, психолог (да не се бърка с доц. д-р Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ). Сугестопедията е призната от ЮНЕСКО за оригинална образователна система още през 1978 година, започвайки своето развитие от науката сугестология повече от десетилетие по-рано. Тя представлява комбинация между педагогика, психология и изкуство. Това заяви Мария Дерменджиева, основател на Центъра за класическа сугестопедия, в ефира на предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова. 

“Комисията на ЮНЕСКО установява, че сугестопедията е една по-висша и по-хуманна педагогика, като препоръчват тя да бъде въведена в целия свят като метод за обучение.” 

Самата сугестопедия лежи на 7 принципа, "седем закона", които са оставени от проф. Георги Лозанов. Те могат да намерят приложение във всяка една сфера на живота и да се използват от всички хора, заяви Мария Дерменджиева.

  • Първи закон: Любов
  • Втори закон: Свобода
  • Трети закон: Убеденост на преподавателя, че нещо необикновено се случва
  • Четвърти закон: Многокранто увеличен учебен материал
  • Пети закон: Цяло-Част, Част-Цяло, Частта чрез Цялото
  • Шести закон: Златната пропорция
  • Седми закон: Приложение на класическото изкуство и естетика

Дерменджиева е на мнение, че проф. Лозанов ще остане в историята като един учените, които доказват, че любовта може да се приеме като научно направление. Науката, която той създава, казва, че ако един учител не обича работата си и предмета, по който той преподава, то този човек няма как да бъде добър преподавател. Ако не харесва и не обича курсистите си, то той отново няма как да бъде добър преподавател. 

Според сугестопедията, любовта води до свобода. 

“В нашите часове ние даваме пълна свобода на нашите курсисти. Те могат да участват или да не участват в занятието и сами да избират какво да направят.”

Идеята, че всяко едно човешко същество има правото да се чувства свободно във всеки един момент от живота си, е изключително важна за принципите на сугестопедията.

Повече вижте във видеото.