ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Окланд измести Виена като най-добрия град за живеене в света

Яна Минкова, специалист по бизнес развитие и комуникации, ИмоТиТе, 5.07.2021 г.

13:30 | 5 юли 2021
Обновен: 12:39 | 6 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новозеландският град Окланд бе определен за най-добър град за живеене в света от „Икономист Интелиджънс Юнит“, измествайки от върха австрийската столица Виена, която беше №1 в класацията от 2018 до 2020 г.

Първото място на Окланд се дължи на редица фактори, сред които строгите антидискриминационни закони в Нова Зеландия, политиките за осигуряване на заетост, както и ясния фокус от страна на бизнеса за привличане на подходящите таланти. Това заяви Яна Минкова, специалист по бизнес развитие и комуникации, живяла над 15 години в Нова Зеландия, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Класацията на EIU е базирана на пет основни критерия: образование, здравеопазване, култура и околна среда, стабилност и инфраструктура.

В образователната система на Нова Зеландия учениците имат повече свобода за избор на предметите, но изпитите там са по-често, отколкото в България, обясни Яна Минкова.

Друга разлика – в Нова Зеландия децата могат да бъдат записани в първи клас на 5-годишна възраст, докато в България се искат навършени 7 г. в годината на записване.

„Здравната система в Нова Зеландия е много добре развита. Пари се плащат само при посещение на личен лекар, след което изследванията и операциите се поемат от държавата.“

Нова Зеландия се справи сравнително добре с пандемията от COVID-19, като ключов фактор беше спазването на дистанция. Бяха образувани т. нар. „бъбълс“ (балони), в които хората се движеха заедно само със семейството си и с най-близките си колеги от работата, каза гостът.

„Престъпност в Нова Зеландия не се усеща. Там се чувствам сигурна. Вашите съседи ще се обадят в полицията, ако забележат нещо нередно около къщата ви или в квартала. Мога да изляза навън в 3-4 часа сутринта и не се чувствам застрашена.“

Инфраструктурата в островната държава е в отлично състояние. Обществения транспорт е развит, а сега в Окланд се строи метро, което ще направи градът още по-привлекателен, добави Яна Минкова.

Имотният пазар в Нова Зеландия към май т.г. е най-горещият в света. Цените на жилищата отбелязват над 30% ръст на годишна база. Един от факторите за това е входящата миграция от азиатски страни като Китай, Южна Корея и Япония.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе"  гледайте тук.