ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Пандемията ще изтрие 20-30% от търсенето на офиси в София

Владислав Кайзеров, консултант по бизнес имоти, член на УС на ФИАБЦИ-България, ИмоТиТе, 24.01.2021

21:15 | 24 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията скова пазара на офис площи в София. По-голяма част от търсенето на бизнес помещения е на етап изчакване и след март 2020 г. се реализираха само тези сделки, при които договарянето бе стартирало по-рано. Това заяви Владислав Кайзеров, консултант по бизнес имоти и член на УС на ФИАБЦИ-България /Международната федерация за недвижими имоти/, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Търсене на големи офис площи над 1000 кв. м в момента има само от фирми, които се преместват от една сграда в друга. Когато се реализират такива сделки /релокация/, те са за 20-30% по-малко площ от това, което фирмите са ползвали до момента, обясни Кайзеров.

„IT и BPO компаниите са едни от най-незасегнатите от пандемията, но е факт, че те ползват в момента максимум 30% от наетите офиси и голяма част от служителите им работят от вкъщи. Това ще има негативен ефект върху пазара. Например - компания с изтичащ договор ползва досега цяла сграда с площ 3500 кв. м и сега се замисля да наеме най-много 2000 кв. м.“

Пандемията и Home Office може би ще изтрият 20-30% от търсенето на офис пазара в София, което ще бъде сериозен стрес, добави Владислав Кайзеров.

По думите му най-засегнатият сегмент са по-малките офис сгради, в които се отдават помещения между 50 и 200 кв. м и където наематели са малки и микро компании. За някои от тези обекти вече се обмисля трансформацията от офисни в жилищни.

„Има и лъч надежда за този сегмент в следващите месеци и той е свързан със започналата оптимизация на площи от страна на бизнеса.“

Свитото търсене на офис площи се отразява и на наемите. Увеличава се разликата между офертните нива и тези, на които се сключват сделките, заяви Владислав Кайзеров. Ако при нормален пазар тази отстъпка е 10%, сега може да достигне 20-25%, допълни гостът.

Как пандемията се отрази на гъвкавите работни пространства и какво е бъдещето им?

Има ли замразени строежи на бизнес сгради в София?

Какви тенденции ще властват на офис пазара през 2021 г.?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ - гледайте тук.