ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

НАСП: Да спрат „кръпките“ на ЗУТ, време е за изцяло нов закон

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, Асен Чавдаров, управляващ съдружник в „Контракт Сити“, ИмоТиТе, 17.01.2021

15:05 | 18 януари 2021
Обновен: 20:00 | 18 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Законът за устройството на територията е променян над 90 пъти от началото на века. Време е да се спре с тази порочна практика, с тези постоянни „кръпки“. Нека се приеме нов закон, с който да се регулират отношенията между граждани, предприемачи, собственици на имоти, проектанти, строители и администрация. За това се обявиха Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, и Асен Чавдаров, член на УС на асоциацията и управляващ съдружник в „Контракт Сити“. 

Двамата участваха в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов и коментираха поредните промени в Закона за устройството на територията, които се обсъждат в Народното събрание.

„Един закон трябва да бъде прост и ясен, да регламентира отношенията между участниците в процеса, а не да създава комфорт на администрацията“, заяви Георги Шопов, който е и управител на „Тобо Груп“.

„Приветстваме желанието на Столична община да промени ЗУТ, но нашите забележки са, че пак се работи на парче. Промените, които са с цел защита на обществения интерес, всъщност водят до обратния ефект. Големите проблеми в бранша са презастрояването, отчуждаването на улиците и липсата на инфраструктура.“

Депутати предлагат изменение в ЗУТ, свързано с определянето на височината на сградата.

„Това ще лиши инвеститори, строители и проектанти от свободата да решат как да оформят сградите като обеми, спазвайки строителните параметри“, коментира Георги Шопов.

От НАСП одобряват промяната в ЗУТ, която ще даде право офиси и магазини да се залагат в нови жилищни сгради, но не само на първия етаж, както е позволено сега. С предложенията такива бизнес помещения ще могат да се разполагат на втори етаж и на по-горни нива, стига да бъдат под жилищните площи.

„В новия закон, регламентиращ устройство на територията, трябва да намерят място дигитализацията на бранша, електронното строително разрешение, намаляването на административната тежест, изграждането на инфраструктура около новите сгради и благоустрояването на междублоковите пространства“, коментира Асен Чавдаров.

„Строителното предприемачество в България се разви умерено и устойчиво през 2020 г. Строителството не спря. Банките са ключовия фактор за имотния пазар. През 2008-09 г. те затегнаха достъпа до финансов ресурс, а сега запазиха рекордно ниските лихви по жилищните кредити.“

Вижте двата разговора във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ - гледайте тук.