ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Жилищен пазар и ипотечно кредитиране - тенденции и прогнози

Страхил Иванов, управител на „Явлена“, Георги Заманов, главен изп. директор на Алианц Банк България, Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, ИмоТиТе, 27.12.2020

21:21 | 27 декември 2020
Обновен: 22:07 | 27 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не само IT специалистите купуват жилища в България. Има и други печеливши бизнеси, които поддържаха активен имотния пазар през 2020 г. Покупката с цел инвестиция също беше тенденция предвид ниските лихви по банкови депозити. Това сподели Страхил Иванов, управител на „Явлена“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В настоящата ситуация банките дават ипотечни кредити на всеки, който има стабилни доходи и разумно поведение", заяви Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Тази година БНБ отчете най-силния октомври месец от началото на века по отношение на жилищното кредитиране – новоотпуснатите ипотечни заеми са в общ размер на 374 млн. лв. Една от причините за това е рефинансирането на кредити - покриване на стари задължения с нови при по-добри условия, обясни Заманов.

През 2020 г. в резултат на пандемията наблюдавахме незапомнен от години интерес към крайградските зони. "В някои райони около големите градове цените на къщите бързо се повишиха, което започна да отблъсква клиентите и да ги насочва към придобиването на парцели", каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

"В рамките на 3-4 месеца се продадоха къщи, които стояха на пазара от години", добави Страхил Иванов. "Това доведе до активизиране на строителните предприемачи и в момента около София се подготвят десетки проекти за затворени комплекси", добави той.

За 2020 г. данните на Алианц Банк България показват между 2 и 5% повишение в цените на апартаментите в София и другите големи градове. А статистиката на „Явлена“ показва спад в цените на жилищните имоти с 3-5%, като изключението е Варна.

„2021 г. ще бъде трудна година за икономиката и стопанския живот. Вероятно тези затруднения ще се прехвърлят и в имотния сектор, въпреки че жилищният пазар се представя изключително добре в тази обстановка. Особени движения на цените не се очакват догодина“, прогнозира Добромир Ганев.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.