ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Офисният пазар ще бъде най-активен по отношение на инвестиционни сделки

Таня Косева - Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, ИмоТиТе, 13.10.2019

19:30 | 13 октомври 2019
Българския панел на Expo Real 2019. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Българския панел на Expo Real 2019. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме офисният пазар в България да бъде най-активен в следващите месеци по отношение на инвестиционни сделки. Този сектор е доминиран от растежа на IT компаниите и аутсорсинга заради качествената работна ръка и добрата среда на живот в страната. Това мнение изрази Таня Косева - Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Гостът обсъди представянето на България като инвестиционна дестинация в рамките на форума за недвижими имоти "Експо реал" в Мюнхен.

"Тази година за първи път се организира този панел заедно с Агенция за инвестиции в София, Градът Медиа Груп и Българо-германската камара, които са представители на "Експо реал", а те от своя страна са най-голямото изложение за имоти в Европа. Разположено е на 60 000 кв. м. площ. Представени са 2100 компании от 41 държави".

Таня Косева - Бошова отчете положителния факт, че сред участниците е имало две международни компании, които вече инвестират в България успешно.

"След панела броят посетители на щанда бе осезаемо по-висок. За съжаление България не е добре маркетирана като държава и бизнес дестинация. Трябва да се опитаме да увеличим ликвидността си на пазара".

"Инвестиционната активност в идните месеци може да дойде от фондове, които вече са стъпили в Централна и Източна Европа. Капиталите са основно европейски, но около 20% от фондовете и компаниите, които инвестират в ЦИЕ, са от Азия", уточни Бошова.

Гостът отбеляза, че има доста знакови трансакции с южнокорейски и сингапурски компании.

"Гъвкавите работни места и споделените работни пространства са много активни и растат с бързи темпове, включително в България. Други компании се връщат към кабинетната система на офисите. Гъвкавите договори за наем и отношения между наемател и наемодател са все по-застъпени в съвремието на пазара".