ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Българин с две награди „Оскар“ влезе в PropTech индустрията

Георги Боршуков е главен технологичен директор на BeyondView Inc., „ИмоТиТе“, 21.07.2019

09:46 | 22 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
BeyondView Inc. е един от пионерите в съвременните информационни технологии. Снимка: BeyondView Inc.
BeyondView Inc. е един от пионерите в съвременните информационни технологии. Снимка: BeyondView Inc.

Вашият недвижим имот има дигитален близнак“ – това е мотото на американската компания BeyondView Inc. Основана е през 2015 г. и е базирана в Сан Франциско, Калифорния. Това съобщи водещият Христо Николов в предаването „ИмоТиТе“.

PropTech фирмата е специализирана в създаването на цифрова версия на недвижима собственост. Обектите се заснемат изключително прецизно с висококачествена техника, след което дигиталното копие на имота се предоставя на поръчителя. От там възможностите са най-различни и въобще не се ограничават само с виртуален оглед.

Компанията прави революция по отношение на сътрудничеството и комуникацията между собственици на имоти и доставчици на услуги. Приложението предоставя пълна триизмерна картина на имота. Така собственици, архитекти и дизайнери могат да обсъждат промени в разположението на мебелите, оборудването и цялостния интериор в помещенията и да видят резултатите още преди да са пристъпили към реализацията.

Решението на BeyondView помага и на собственици на бизнес сгради, които искат да влязат в директна интерактивна комуникация с потенциални наематели. Двете страни могат заедно да направят виртуална разходка из имота и така наемодателят веднага да отговори на въпросите, пестейки своето ценно време и това на наемателите.

Приложението позволява виртуален оглед и промени в интериора на помещенията, дори ако старият наемател още не се е изнесъл, както и в процеса на нанасяне от страна на новия ползвател. При визуализацията има достъп до архитектурните и конструктивни планове на сградата, както и до други важни детайли.

Достъпът до цифровото копие на имота е възможен от всякакъв тип устройства – таблети, компютри, смартфони и т.н. Софтуерът намира приложение и в BMS – централизираните системи за сградна автоматизация.

Ключова фигура в компанията BeyondView е българинът Георги Боршуков, който заема длъжността главен технологичен директор.

Георги Боршуков на наградите "Оскар" през 2015 г. Снимка: Oscars.com

Боршуков е известно име в киноиндустрията зад Океана. Нещо повече – в кариерата си той е печелил на два пъти най-престижната американска кинонаграда „Оскар“. На церемонията през 2001 г. Киноакадемията награди Георги Боршуков, Ким Либрери и Дан Пипони в категорията за технологични постижения. Тримата разработиха система за обработка на изображения (рендъринг).

Технологията направи фурор с филма „Матрицата”, който преливаше от спецефекти, философски послания и песимистични намеци за бъдещето на свят, доминиран от роботи. Системата за рендъринг на Боршуков и компания за първи път беше използвана във филма „В какво се превръщат мечтите” с Робин Уилямс.

На церемонията през 2015 г. триото Боршуков-Либрери-Пипони отново получи „Оскар“. Този път за технологията Universal Capture от компанията Esc Entertainment. Тя позволява създаването на изключително реалистични човешки лица, като се използва компютърна анимация. За първи път е използвана в трилогията „Матрицата”, като трябва да отбележим, че технологичните „Оскари” най-често се връчват за минали постижения, които са допринесли за развитие на киноиндустрията през годините.

Паралел между цифров и реален модел на недвижим имот. Снимка: BeyondView Inc.

След „Матрицата" Георги Боршуков работи дълго време като шеф на Creative R&D отдела на „Electronic Arts” (EA) - гигант в производството на видеоигри. През 2015 г. основа собствена компания - Intervisual corp. Дружеството разработи уеб сайт и софтуер, позволяващ на интернет потребителите да „измерят” виртуално дрехите, които поръчват по мрежата.