Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Общините настояват да получават част от подоходния данък

Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините в Република България, Бизнес старт, 17.07.2019

09:52 | 17 юли 2019
Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините в Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините в Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските местни власти са единствените в Европейския съюз (ЕС), които разчитат само на имуществени местни данъци, при условие че навсякъде има съчетание между имуществени и подоходни. И затова българските общини повече от 10 години настояваме да получаваме част от постъпленията от подоходния данък в България. Това мнение изрази Силвия Георгиева, изп. директор на Националното сдружение на общините в Република България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По идеята за въвеждането на допълнителен общински данък върху доходите на физическите лица становищата ни с вицепремиера Томислав Дончев съвпадат само в частта, в която той казва, че трябва да се направи нещо за подобряване на приходната база на общините. В момента всъщност собствените данъци на общините са само имуществени. От седем местни данъка четири нямат никакво фискално значение за общините - наследственият, патентният, туристическият и данъкът върху такситата. От тях ние формираме едва 4% от собствените си данъчни приходи. Нашите местни приходи се образуват от данъка върху колите, данъка върху имотите и имуществените данъци.

"Нашето предложение не е за общинска надбавка върху подоходния данък, а да имаме имаме собствен подоходен местен данък, за сметка на намаляване на националния. Това означава държавата да ни преотстъпи 2% от тези 10% подоходен данък".

Анализите ни сочат, че през последните 3-4 години общините имат много добра събираемост на съществуващите данъци и такси, изтъкна гостът. "Данъчните администрации укрепнаха като структури и инструментариум. В момента събираемостта на местните данъци и такси е 70-80%, на места до 90%. Но тези приходи не са достатъчни, за да се формира толкова добра общинска приходна база, която да ни позволява да отговорим на по-голям брой потребности на местното население", добави той.

Вижте видео материала с целия разговор.