ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Тервел Пулев и компания строят нова многофамилна сграда в София

Тервел Пулев и Васил Михайлов, съдружници в „Пулев Инвест Груп“, Петър Сотиров, директор „Продажби“ в дружеството, ИмоТиТе, 11.06.2023 г.

16:51 | 12 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Големите апартаменти тип „ново строителство“ в момента се продават по-бързо от маломерните. Наблюдаваме тенденция за търсене на жилища с поне три спални и кабинет за работа от вкъщи, както и на партерни апартаменти с дворно пространство. Това заявиха Тервел Пулев и Васил Михайлов, съдружници в строително-предприемаческа компания „Пулев Инвест Груп“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Промените в предпочитанията на купувачите се отразяват и на новите проекти на дружеството. В жилищна сграда „Сердика“, чиято първа копка е на 17 юни, се предвижда специална секция с просторни апартаменти с повече спални, голяма тераса или двор, обясни Петър Сотиров, директор „Продажби“ в компанията.

„Големите апартаменти свършват още преди първа копка. В момента, в който приключим проектирането на нова сграда, тези имоти вече се капарират от купувачи.“

Новият проект на „Пулев Инвест Груп“ ще бъде отново в столичния квартал „Малинова долина“ – близо до официалния вход на Националната спортна академия. В съседство се очаква да има нова детска градина, а в по-далечно бъдеще в квартала се планира и спирка на метрото (продължение на линията от „Бизнес парк София“ към IKEA и „София Ринг мол“).

Плюсове на „Малинова долина“ са правилното градоустройство, ограниченията за високо строителство и бързата работа на местната администрация, каза Тервел Пулев.

Конкуренцията за свободни парцели в района е голяма, което води до ръст на цените им, добави Васил Михайлов.

Близостта до Студентски град прави мястото подходящо и за покупка с цел отдаване под наем. Търсенето на инвестиционни апартаменти продължава, но купувачите станаха по-предпазливи, заяви Петър Сотиров.

Друга тенденция е свързана с търсенето на партерни апартаменти с дворно място, обясниха гостите.

„Предстоят ни няколко нови проекта, където обмисляме варианти и в момента проектираме партерни мезонети с архитекта. Това ще са апартаменти на два етажа със 100-150 кв. м двор. На практика това ще са малки къщи, но цените им ще са по-изгодни от стандартните къщи в София.“

„Сердика“ ще бъде седмата жилищна сграда на „Пулев Инвест Груп“ в София, като акцент и там ще бъде енергийната ефективност - чрез използване на качествени материали и поставяне на фотоволтаични панели на покрива.

Най-важните уроци от досегашната ни дейност като строителни предприемачи са свързани с подобряването на комуникацията в екипа и с по-точното разпределяне на отговорностите между нас, заяви Тервел Пулев, който е сред най-успешните български боксьори.

Цените на основните строителни материали се покачиха драстично след началото на войната в Украйна. Впоследствие цената на арматурното желязо се нормализира, но се случиха разрушителните земетресения в Турция и спря вносът на цимент. А това доведе до поскъпване на бетона, каза Васил Михайлов.

„Цените на изкопните дейности също се вдигнаха изведнъж, но като цяло в последните месеци цените се наблюдава стабилизиране на основните материали, а с това и на строителната себестойност.“

Гостите коментираха и ситуацията с жилищните цени в София.

„Лека корекция на цените се очаква при старите апартаменти. Имотите тип „ново строителство“ по-скоро ще задържат нивата, на които се продават в момента. В зависимост от инфлацията е възможно и покачване на цените в следващите години, но само за новото качествено строителство“, прогнозира Петър Сотиров.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!