ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Сградите в Европа се модернизират твърде бавно, за да се постигнат целите от Париж

Весела Куртева, сегментен лидер „Сгради“ в Schneider Electric България, "ИмоТиТе", 05.06.2022 г.

16:16 | 6 юни 2022
Обновен: 20:02 | 6 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Само 1%-1.5% от сградния фонд в Европа се обновява всяка година, което е напълно недостатъчно за постигане на ангажиментите за климата по Парижкото споразумение. Финансирането остава най-голямата пречка пред инвестициите в устойчиви сгради. Това са част от заключенията на доклад на Института за изследване на устойчивостта към Schneider Electric, представени от Весела Куртева, сегментен лидер „Сгради“ в Schneider Electric България, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

"Нивата на обновяване на сгради трябва минимум да се удвоят и да достигнат 3% на година... Решенията за цифрова енергийна ефективност биха довели до значителна оптимизация и намаляване на въглеродните емисии в сградния фонд."

Строителството и обитаването на сгради са отговорни за около 38% от глобалните въглеродни емисии и пазарът трябва сам да наложи принципите на енергийния преход за максимален ефект, каза Куртева.

Институтът е разработил и нова рамка за устойчиви сгради съвместно със Световния икономически форум (СИФ).

Schneider Electric продължава да разработва и пуска на пазара нови решения за енергийно ефективни и устойчиви сгради като нова гама ключове и контакти и нови аналитични софтуерни продукти.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" може да намерите тук.