ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Предизвикателства за строителните предприемачи: материали, инфлация, неяснота, повишаване на лихвите

Асен Чавдаров, управляващ съдружник в „Контракт Сити“, ИмоТиТе, 22.05.2022 г.

20:30 | 23 май 2022
Обновен: 21:40 | 23 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията със строителните материали за жилищни сгради е не толкова драматична, колкото предизвикателна. След началото на военния конфликт в Украйна най-големи проблеми ни създадоха арматурното желязо и тухлите, но към настоящия момент недостигът е овладян. Бизнесът обаче още се бори със стремглавото поскъпване на материалите. Това заяви Асен Чавдаров, управляващ съдружник в строително-предприемаческата компания „Контракт Сити“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Арматурното желязо създаде известна паника в първите седмици на войната, защото Украйна и Русия заемаха основна част от вноса в България, каза Чавдаров, който е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

„Сега се търсят алтернативи - желязо се вкарва от Турция, има канали за доставка през Гърция, Италия и други части на света. Постепенно се възстановяват доставките и от регионите, които бяха блокирани.“

В последните седмици се отчитат положителни тенденции и при цената на желязото, която се стабилизира на по-ниски нива спрямо тези от началото на войната, добави събеседникът.

На пазара на тухли наблюдавахме недостиг като производствен капацитет. Предлагането в България се осигурява от голям завод за тухли недалеч от София, както и от внос от съседни страни, обясни Чавдаров.

„В един момент заводът у нас не можеше да отговори на силното търсене на тухли, което е в резултат на експанзията в жилищното строителство. Но недостигът на тухли бе овладян.“

Жилищният пазар в София от началото на 2022 г. продължава да е изключително активен и следва тенденциите в последните години, обясни гостът. Най-активните купувачи са млади хора от икономически сектори, които осигуряват високи доходи. Към тях се прибавят и нарастващият брой лица, купуващи с инвестиционна цел под влияние на високата инфлация.

„Войната в Украйна вече се явява психологически фактор за имотния пазар. В последните седмици влязохме в период на лутане и неизвестност, на стрес и леко охладняване. Може да се направи паралел с неяснотата в началото на пандемията през март 2020 г.“

Европейската централна банка се очаква да пристъпи най-рано през юли т.г. към повишаване на основните лихвени проценти, което би се отразило и на цената на кредита.

Имотният пазар в България е готов за този сценарии. В банковата ни система има натрупан огромен капитал и това ще позволи на кредитните институции да бъдат по-гъвкави и да не пренесат едно към едно рестрикциите в еврозоната, смята Асен Чавдаров.

„Повишаването на лихвените проценти има за цел укротяване на инфлацията. В същото време препоръките на авторитетни икономисти е това да става дозирано, за да не се задуши бизнесът.“

За 30 години опит в жилищното строителство в „Контракт Сити“ успяхме да запазим отношението ни към детайла. До ден-днешен първо преценяваме от какво имат нужда бъдещите ни клиенти и започваме работа с архитектите, разказа Чавдаров.

Първата реализирана сграда на компанията е била в столичния жк „Младост“ 2.

Бъдещето на жилищното строителство ще е в екологичните материали, които ще заместят традиционните, както и в технологиите, които влизат в понятието „умен дом“. Иновациите в строителната химия бяха показани неотдавна на световното изложение в Дубай, особено на щанда на Германия. А „умният дом“ има няколко предимства, сред които по-малкият разход на енергия, каза Чавдаров.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!