ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Sofia Airport Center расте с гъвкави работни пространства и две нови сгради

Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, ИмоТиТе, 25.04.2022 г.

14:59 | 25 април 2022
Обновен: 18:08 | 25 април 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнес паркът Sofia Airport Center се развива, като предоставя гъвкави работни пространства на наемателите си. Предстои изграждане и на две нови сгради в комплекса - офисна и логистична. Това съобщи Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Компанията управлява бизнес комплекса до летището, както и мол Park Center в София.

„В началото на пандемията всички работихме от вкъщи - от дивана или на холната маса. И се замислихме какво преживяване да предложим на нашите наематели, когато се върнат в офисите. Решихме да превърнем зимната градина в SAC в коуъркинг пространство, което се доближава до уюта на домашната атмосфера.“

Гъвкавото пространство Flex-R Lounge беше открито неотдавна, като то е безплатно за наемателите на SAC. Но това не е всичко.

Оказа се, че локацията до летище София е много интересна. Сега преговаряме с компании, които искат площи при нас, за да ги превърнат в коуъркинг пространства, обясни Кръстева.

Предстои и разширяване на Sofia Airport Center с нови сгради. Компанията получи разрешение за строеж на втора офис сграда още през декември 2018 г. Гостът уточни, че е имало промени в проекта и това е наложило допълнение в разрешението на строеж.

„Имаме финансиране, готови сме да строим, но работим за pre-lease – отдаване на офис площите в начална фаза на проекта. Разговаряме с компании и ще стартираме строителството, когато сключим договори с двама-трима наематели.“

Новата офис сграда ще бъде с подобни параметри като първата - с близо 20 000 кв. м надземна РЗП. Строителството е възможно да приключи до края на 2023 г., като целта отново ще е получаване на сертификат за устойчивост LEED (бел. ред. - действащата офис сграда в SAC беше първата в България със сертификат LEED Gold).

Ще строим и нова логистична сграда, като проектът се развива бързо, допълни Лилия Кръстева. В момента на територията на бизнес парка има три логистични сгради.

Гостът коментира и влиянието на войната в Украйна върху офис пазара у нас. „Още преди 2-3 седмици получихме запитвания за украински компании, които се опитват да прехвърлят временно дейността си в съседни страни. Те търсят обзаведени офиси, за 1-2 години, тъй като се надяват войната да приключи бързо и да се върнат в родината си“, обясни Кръстева.

„В последните месеци по-голяма част от наетите площи в София са в резултат на релокации. Компаниите използват момента, за да сменят офиса си с по-добър. Изключително важно за наемателите е сградата да бъде сертифицирана за устойчивост.“

Европейският съюз върви в посока създаване на регулация относно ESG факторите – на какви критерии трябва да отговарят новите сгради. Но междувременно самите инвестиционни фондове, които придобиват офис сгради, имат изисквания за тях, така че пазарът се саморегулира, обясни събеседникът.

В Sofia Airport Center завръщането на служителите вече е факт. При голяма част от наемателите 100% от служителите работят от офиса, но има голяма компания, която се върна на 50% от април, а другите 50% останаха Home Office. Преди няколко месеца само 20% от служителите бяха в офисите, каза Кръстева.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.