ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Във Варна вземат по два депозита от украинските наематели

Кристина Кръстева, маркетинг мениджър в агенция „Явлена“-Варна, ИмоТиТе, 10.04.2022 г.

21:30 | 10 април 2022
Обновен: 12:32 | 11 април 2022
Автор: Антон Груев

Собствениците на имоти във Варна вземат по два депозита от украинските наематели, за да се предпазят от евентуални рискове - неплащане на разходите за консумативи, неплащане на наеми и щети в апартамента. Това обясни Кристина Кръстева, маркетинг мениджър в агенция „Явлена“-Варна, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Стандартната практика на наемния пазар на жилища в България е при подписване на договор да се плаща 1 месечен наем + 1 депозит (обикновено в размер на наема). С депозита собственикът се подсигурява, в случай че наемателят остави неплатени сметки или причини щети по имуществото.

„В началото собствениците на имоти се въздържаха да настаняват украинци, тъй като се притесняваха за плащането на консумативи. Освен това наемодателите искат дългосрочни наематели, а украинците търсят жилище за по-кратък срок.“

В момента украинските бежанци тотално доминират на наемния пазар във Варна, като делът им е 60-70% от всички, които търсят жилища, съобщи Кристина Кръстева.

Украинците във Варна са предимно от Киев, Одеса, Мариупол, Николаев. Наемателите са основно два типа: едните търсят нискобюджетни квартири, другите – луксозни имоти с пълно обзавеждане. Търсенето е както за апартаменти, така и за къщи - най-вече до Морската градина и в другите квартали до морето, в близост до детски градини и училища.

„Напливът на украинци във Варна е голям и предлагането на квартири ще бъде предизвикателство при нови бежански вълни и предвид предстоящия летен туристически сезон.“

Но има собственици във Варна, които в момента ремонтират жилищата си, за да ги предоставят на наемния пазар, добави Кръстева.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.