ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

ESG вълната ще залее и недвижимите имоти

Арх. Весела Вълчева-Макгий, член на УС и бивш председател на Българския съвет за устойчиво развитие, управител на „Трипъл Грийн билдинг груп“, ИмоТиТе, 5.12.2021 г.

20:35 | 5 декември 2021
Обновен: 11:55 | 6 декември 2021
Автор: Антон Груев

Екологичните, социални и управленски критерии (ESG) ще доведат до еволюция и установяване на добрите практики в архитектурата, строителството и недвижимите имоти. Това заяви арх. Весела Вълчева-Макгий, член на УС и бивш председател на Българския съвет за устойчиво развитие, в ефира на предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Промените ще настъпят най-вече по отношение на финансирането на нови обекти, които ще трябва да отговарят на определени условия. А проектирането, строителството и управлението на сградите ще стават с повече анализи и повече внимание към околната среда, обясни арх. Вълчева-Макгий.

В скоро време за инвестициите в проекти и обекти задължително ще трябва да се докаже, че са направени по екологичен и устойчив начин. Това е предвидено в новата европейска таксономия.“

Става въпрос за Регламента на ЕС от юни 2020 г. за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции. Там е записано, че от 1 януари 2022 г. инвестициите в ЕС трябва да отговарят на следните цели: смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени. От 1 януари 2023 г. инвестициите ще трябва да отговарят на още 4 условия: устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси, преход към кръгова икономика, предотвратяване и контрол на замърсяването, защита и възстановяване на водното биоразнообразие и водните екосистеми.

В последните години много инвеститори, вкл. и в България, започнаха да сертифицират новите си сгради по доброволните и международно признати системи като LEED, BREЕAM и DGNB, каза арх. Весела Вълчева-Макгий.

В един момент зелените и устойчиви практики ще станат задължителни в сектора на недвижимите имоти. Инвеститорите няма да имат достъп до финансиране, ако не спазват тези практики и не използват строителни материали с възможност за рециклиране.“

Другата голяма промяна ще настъпи с оповестяването на ESG мерките от страна на бизнеса. Засега само големите компании правят това, но с Европейската зелена сделка и таксономията това докладване ще стане задължително за всички инвестиционни обекти, обясни гостът.

Досега в България са сертифицирани 22 сгради по системата LEED, разработена от Съвета за зелено строителство в САЩ, още толкова са в процес на сертифициране. Има сертифицирани сгради (и комплекси) по BREEAM и DGNB.

Международните наематели изискват зелен сертификат, а наличието на такъв позволява на собственика да продаде сградата по-лесно.“

Устойчиви практики в България има от много време – старите къщи с възрожденска архитектура са пример за това. Хората едно време са строели с това, което са имали около себе си – камък, дърво, вълна от овце и кози, конски косъм, и така са прилагали принципите на кръговата икономика, обясни арх. Весела Вълчева-Макгий.

Въвеждането на ESG критериите в света на недвижимите имоти трябва да бъде съчетано със стимули и облекчения, каквито има в редица европейски страни. Те могат да бъдат под формата на ускорени административни процедури, по-ниски такси за разрешение за строеж и намалени данъци за реализираните сгради.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.