Разделениeто в ОПЕК държи цените ниски и волатилни

Вместо да добави елемент на сигурност, една вътрешно разделена ОПЕК ще допринесе към волатилността в пазарите и цените ще останат ниски по-дълго, отколкото много прогнозираха.

17:03 | 7 декември 2015
Автор: Александра Попова
Саудитският петролен министър Али Бин Ибрахим ал - Наими Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg
Саудитският петролен министър Али Бин Ибрахим ал - Наими Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Провалът на ОПЕК да достигне до каквото и да е било смислено споразумение на срещата във Виена в петък потвърди, че историческата буря, в която се намира петролният пазар, е намалила ефективността и влиянието на тази някога могъща група.

Петролният пазар е удрян от перфектната буря – три независими сили се сблъскват. Предлагането се дестабилизира от бързото проникване на шистовата технология. Търсенето се подкопава от намаляващия глобален растеж и по-острия относителен спад на развиващите се пазари. Трето, ролята на „стабилизиращ производител“ - някога изпълнявана от Саудитска Арабия и други ОПЕК производители, а именно да намаляват добиваq когато цените са ниски, бе де факто заета от САЩ. Това преобърна механиката на  пазара - от задкулисни решения за затягане на цените към оставяне на  предлагането и търсенето да настроят цената по естествен път.

Получилият се колапс в цените рязко намали приходите от износ на всички производители. Но тяхната устойчивост, включително способността им да управляват икономиките си с по-малък доход варира значително.

Някои като Саудитска Арабия и ОАЕ имат значителни финансови резерви, други натрупват богатство, капацитет за заемане и гъвкавост в политиките, за да управляват дългосрочния преход към петролен режим, където повечето от традиционните производители ще бъдат ликвидирани от ниските цени. Други, като Венецуела се дестабилизират много по-дълбоко от икономически и финансови фактори. Там говорим за политическо и социално напрежение. Съберете тези два типа актьори в залата за преговори и възможността за несъгласие е значителна, ако ли не сигурна.

В условия на липса на ново споразумение, ОПЕК запази съществуващите производствени квоти. На практика обаче индивидуалните страни членки няма да се почувстват ограничени от споразуменията на ОПЕК за количествата. В резултат най-вероятно ще произвеждат колкото могат, но по собствени причини.

За по-богатите членки на ОПЕК добиването на повече днес трябва да осигури по-добра позиция в бъдеще, жертвайки се сега за благосъстоянието на бъдещите поколения. За бедните страни целта е да генерират сега колкото може повече доход, колкото се може по-скоро, за да избегнат големи вътрешни сътресения в предстоящите месеци.

След време, ценовата конфигурация ще изхвърли  производителите с високи разходи и ще окуражи по-високо търсене, което ще възстанови влиянието на ОПЕК. В краткосрочен план обаче групата ще има малко причини да стабилизира пропадащия пазар на петрол.

От Мохамед Ел-Ариан

Със съкращения