Биткойн фючърсите подчертават някои клопки за новите ETF

Криптовалутата увеличи цената си след стартирането на биткойн ETF, но рекордната седмица завърши със спад

17:29 | 24 октомври 2021
Обновен: 20:32 | 24 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пускането на първия борсово търгуван фонд за биткойни фючърси (ETF) бележи голяма стъпка към легитимирането на криптовалутата, но някои инвеститори в ETF може да се сблъскат с по-високи разходи в сравнение със закупуването на самата цифрова валута.

ProShares Bitcoin Strategy ETF започна да се търгува миналата седмица, подкрепен от биткойн фючърсите на CME Group вместо самия виртуален актив.

Очаква се предлагането му да доведе до повече стартирания на ETF, базирани на фючърси, през следващите дни и седмици след години на регулаторни пречки.

Пазарните участници като цяло похвалиха лекотата и относителната безопасност на притежаването на ETF, вместо да купувате биткойни от борси за криптовалути и брокери. Инвеститорите няма да се притесняват за попечителство и сигурността на своите цифрови портфейли, въпреки че анализаторите казват, че има борси от най-високо ниво, които предлагат тези услуги на своите клиенти.

„Няма безплатен обяд обаче“, каза Марта Рейес, ръководител на изследванията в посредничеството и борсата за цифрови активи BEQUANT.

„ETF, базиран на фючърси, не е идеален, тъй като има разходи за влизане във фючърсните договори, като се вземе под внимание контанго .., което води до ниска доходност спрямо основния актив“, каза тя.

Търговците обикновено преобръщат фючърси, за да преминат от краткосрочния договор, който наближава изтичането си, към друг договор, който излиза след месеци. Това преобръщане води до разходи.

Когато фючърсите са в така нареченото „контанго“, термин, който се чува по-често на стоковите пазари, отколкото на финансовите фючърси, цените са по-високи в дългосрочните договори, отколкото на изтичащите. Това означава, че когато договорите наближават деня на сетълмент, ETF ще трябва да продава фючърси на по-ниски цени и да купува такива с по-високи цени, което ще подкопае възвръщаемостта всеки път, когато договорите се подновяват.

„Така че един проблем се решава, но на цена за инвеститора с по-ниска обща възвръщаемост в сравнение с някои от ETP (борсово търгувани продукти) в Европа“, каза Брадли Дюк, главен изпълнителен директор на ETC Group, най-големият доставчик на ETP в Европа.

ETP в Европа, които са 100% подкрепени с биткойни, следват по-добре спот цената на криптовалутата, добави Дюк. 

Фючърси

Базираната на фючърси цена на ETF не е задължително да съвпада с текущата цена на базовия актив. В повечето случаи фючърсните ETF, базирани на стокови активи като злато, са склонни да се представят по-ниско от физическите ETF, каза Микел Морч, изпълнителен директор на хедж фонда за крипто и дигитални активи ARK36.

В допълнение към риска базиран на фючърси биткойн ETF да се представя по-ниско от биткойн, той идва и с цената на преобръщането на фючърси, казаха някои анализатори.

Vlakyrie ETF

Все пак анализаторите смятат, че инвеститорите все още ще купуват фючърсния ETF въпреки по-високата цена.

"Биткойн фючърсите работят съгласно регулациите за стокови борси. Взаимните фондове и ETF се регулират съгласно разпоредбите на инвестиционните компании", каза Каран Суд, главен изпълнителен директор и управляващ директор на Cboe Vest, партньор за управление на активи на борсата за деривати Cboe Global Markets.

"И двата регламента осигуряват силна защита на инвеститорите. Има богата история на силно прилагане на такива разпоредби, което създава високо ниво на финансова стабилност и почтеност."

На конференция на Financial Times преди няколко седмици председателят на SEC на САЩ Гари Генслер повтори подкрепата си за биткойн ETF, които биха инвестирали във фючърсни договори вместо в самата цифрова валута.

Но фючърсите на биткойн подлежат на изисквания за марж и обезпечение, както и на други ограничения, които могат да попречат на ETF да постигне целта си за генериране на възвръщаемост, според проспекта на ProShares. Това е инвестиция, която е изпълнена с риск, особено когато цената на ETF намалява.

Сред мениджърите на фондове, които са кандидатствали за стартиране на биткойн ETF в Съединените щати, са VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie и Galaxy Digital Funds.

По-късно Invesco заяви, че не планира да продължи с пускането на биткойн фючърсен ETF в непосредствен краткосрочен план.

Grayscale, най-големият мениджър на дигитална валута в света, планира да конвертира своя водещ продукт, Grayscale Bitcoin Trust, в спот биткойн ETF. 

Първи на пазара

Вторият биткойн ETF в САЩ направи малко по-малко забележим дебют от пускането на първия подобен инвестиционен продукт.

Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF) падна с 2,8% от началната си цена от $25 в петък. Повече от 3,1 милиона акции на стойност около 78 милиона долара смениха собственика си по време на сесията. 

Междувременно биткойн също поевтиня, след като достигна нов рекорд през седмицата.

Летвата беше висока за Valkyrie след дебюта във вторник на ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), който се класира като втория най-натоварен старт някога, като привелче активи във фонда над 1 милиард долара само за два дни.

Секторът може да се пренасели бързо: Bitcoin Strategy ETF (XBTF) на VanEck може да излезе на пазара още следващата седмица с такса за управление с 30 базисни точки по-евтина от фондовете ProShares и Valkyrie.

„Пазарът може да се справи с много различни продукти на емитентите и ние много приветстваме конкуренцията – очевидно тук идваме на второ място на пазара, но сме много развълнувани“, каза Лиа Уолд, изпълнителен директор на Valkyrie Funds, в интервю за Bloomberg в четвъртък, добавяйки „пожелаваме късмет на нашата конкуренция“.

bitcoin 22.10

Процъфтяващото търсене бързо се превърна в проблем за BITO, който се сблъсква с ограничението за броя на фючърсните договори за първи месец, които му е разрешено да притежава от Чикагската търговска борса, според данни, събрани от Bloomberg. Това може да бъде потенциален проблем и за фонда на Valkyrie, който също притежава краткосрочни биткойн договори. Фондът ProShares падна за втора поредна сесия на търговия, падайки с около 3% в петък.

Все пак някои наблюдатели на пазара казват, че индустрията на крипто ETF би могла да се противопостави на тенденцията, когато става въпрос да бъдем първи на пазара.

„В миналото, когато имахте стартиране на ETF, предимството на първия ход беше много значително“, каза Мат Форестър, главен инвестиционен директор на Lockwood Advisors в BNY Mellon Pershing. „Тази област може да е толкова нова, че може да отнеме известно време, за да я подредим.“

В същото време рекордната седмица на биткойн завърши със спад.

Най-голямата криптовалута в света, която се понижи за втори пореден ден, загуби около 8%, откакто в сряда достигна връх от почти 67 000 долара за всички времена - спад, който унищожи над 100 милиарда долара пазарна стойност.

Други криптовалути също не бяха пощадени - Ether, втори по пазарна стойност, също падна, като загуби 3% през последните две сесии. Bloomberg Galaxy Crypto Index, който проследява някои от основните цифрови валути, падна с 5% само в петък.

Биткойн в петък загуби цели 4,2% и се търгуваше около 60 011 долара.