Foxconn си поставя по-големи цели за електромобилите от Apple

С поръчки, възлизащи на стойност от 98 милиарда долара, Apple представлява 54% от приходите на водещата компания Foxconn Hon Hai Precision Industry Co. за миналата година

16:22 | 21 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако обърнете новия продукт на Foxconn Technology Group настрани, той поразително прилича на смартфоните, които тайванската компания произвежда за Apple Inc. Разликата е в това, че електрическия автобус -луксозно превозно средство със заоблени ъгли и без огледала, предвещава бавното отдалечаване на компанията от американския технологичен гигант.

Разделянето на възхода на Foxconn от успеха на iPhone е невъзможно. С поръчки, възлизащи на стойност  98 милиарда долара, Apple представлява 54% от приходите на водещия производител на електроникаHon Hai Precision Industry Co. за миналата година. Американският технологичен гигант разчита на веригата на доставки на базирания в Тайпе производител да продължи да произвежда устройства, дори когато пандемията продължава да се отразява негативно на индустрията.

В случая обаче не би било правилно да свързваме смелата крачка на Foxconn в производството на електромобили с желанието му да се превърне в основен производител и на електромобила на Apple, който дори още не е потвърден от самата Apple.

Автомобилните амбиции на Foxconn са по-малко свързани с плановете на Apple за превозните средства, а повече с намерението на компанията да се отдели от американския гигант. Тази седмица, без да споменава за iCar, Foxconn представи три напълно готови автомобила: SUV модел C, седан Model E и автобус Model T. (Като твърди, че името няма нищо общо с всеизвестното творение на Хенри Форд.)

Ръководителите на Foxconn са наясно, че бизнесът на тяхната компания е неизменно свързан с един клиент и един ключов продукт. Apple също би предпочела да има повече доставчици, от които да избира, поради което изпраща повече поръчки на подизпълнители като Pegatron Corp. и Wistron Corp. Поне засега обаче двете компании Foxconn и Apple остават зависими една от друга.

Преосмислянето на начина, по който светът проектира, произвежда и използва автомобили, предлага на двете компании катализатор за промяна. Продажбите на електрически пътнически превозни средства може да се покачат до над 8 милиона броя през 2025 г., изчислява Bloomberg NEF. Това е потенциален пазар, възлизащ на  близо 200 милиарда долара за автомобилния бизнес на Foxconn, което е двойно повече от приходите на Apple за миналата година, според Bloomberg Intelligence.

От голямо значение ече Foxconn вече е заявила плановете си за производство на електромобили, дори ако Apple никога не излезе на пазара. Първият му клиент е 68-годишна тайванска компания Yulon Motor Co., която произвежда автомобили както за Nissan Motor Co., така и за собствените си марки. Сред другите компании, които споделят визията на Foxconn, са стартъпите Fisker Inc. и Lordstown Motors Corp.

Остава неясно обаче дали Foxconn би се справила с поръчките на Apple за електромобили, тъй като има малка гама от потвърдени клиенти и производствен капацитет, който тепърва започва да се развива. 

Също толкова важна възможност, която предлагат електромобилите, е шансът на Foxconn да развие производството си далеч от концентрирани хъбове в Южен и Централен Китай. Така компанията би има потенциала да навлезе в целия свят.

Първите превозни средства вероятно ще слязат от производствена линия в Охайо, благодарение на неотдавнашната си сделка за закупуване на фабрика от Lordstown. Междувременно батериите, включително клетките и компонентите химикали, са разработени и сглобени в Тайван. Двата елемента, които са сред най-скъпите стъпки при производството на електромобили, вероятно ще бъдат произведени отново в Европа, Индия и Югоизточна Азия.